Ενέργεια

Rosatom: Σχέδια για τεράστια επέκταση της παραγωγής μέχρι το 2045

Rosatom: Σχέδια για τεράστια επέκταση της παραγωγής μέχρι το 2045
Το στρατηγικό όραμα της Rosatom πρόκειται να αναμορφώσει το ενεργειακό τοπίο της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες, ενισχύοντας τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον της χώρας
Η ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, πρόκειται να παρουσιάσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής της το 2025, το οποίο θα περιγράφει το όραμά της έως το 2045.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosatom, Alexei Likhachev, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική συγκυρία συμπίπτει με την 80ή επέτειο της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Το σχέδιο περιγράφει φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα, στοχεύοντας στην προσθήκη 28,5 GW νέας ισχύος έως το 2042.

Οι προσθήκες αυτές θα περιλαμβάνουν κυρίως προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως οι VVER-TOI και VVER-S, οι οποίοι αναμένεται να αναπτυχθούν σε περιοχές όπου οι αντιδραστήρες υψηλής δυναμικότητας μπορεί να μην είναι αποδοτικοί.

Η Rosatom σχεδιάζει επίσης να ενσωματώσει νέες πυρηνικές τεχνολογίες χαμηλής και μεσαίας χωρητικότητας, καθώς και αντιδραστήρες που βασίζονται στην τεχνολογία κλειστού πυρηνικού κύκλου καυσίμου, όπως οι μονάδες τύπου RBN.

Εκτός από την κατασκευή νέων μονάδων, η Rosatom ετοιμάζεται και να αποσύρει παλαιότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένων των RBMK-1000 και VVER-1000.

2 GW θα αποσυρθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποσύρσεων, να λαμβάνει χώρα μεταξύ 2031 και 2042.

Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ρωσικό μείγμα

Επί του παρόντος, η πυρηνική ενέργεια συμβάλλει κατά 11,69% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, αλλά το σχέδιο της Rosatom είναι να αυξήσει το μερίδιο αυτό στο 15,3% έως το 2042.

Αυτή η αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της Ρωσίας θα μειώσει επίσης τη θερμική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από 65,62% σε 56,55%.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμπληρώσουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας, με την πρώτη να παραμένει σταθερή στο 20,65% περίπου και τις δεύτερες να προβλέπεται να αυξηθούν στο 7,5%.

Το στρατηγικό όραμα της Rosatom πρόκειται να αναμορφώσει το ενεργειακό τοπίο της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες, ενισχύοντας τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης