Συμφωνίες Masdar με νορβηγικές εταιρείες για ΑΠΕ με επίκεντρο το πράσινο υδρογόνο

Συμφωνίες Masdar με νορβηγικές εταιρείες για ΑΠΕ με επίκεντρο το πράσινο υδρογόνο

Η εταιρεία των ΗΑΕ στοχεύει σε χωρητικότητα 100 GW έως το 2030

Η Masdar (κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) έχει υπογράψει συμφωνίες με νορβηγικές εταιρείες για τη διερεύνηση ευκαιριών καθαρής ενέργειας με επίκεντρο το πράσινο υδρογόνο.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι συμφώνησε με την Endesa (θυγατρική της Enel), για να γίνει συνιδιοκτήτρια σε έργα ΑΠΕ 2500 MW στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την Equinor για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών σε υφιστάμενα έργα, διερευνώντας παράλληλα νέα εγχειρήματα και ενισχύοντας την αλυσίδα εφοδιασμού για τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, σύναψε συμφωνία με την ICP Infrastructure (διαχειριστής κεφαλαίων υποδομής που υποστηρίζεται από τον Όμιλο Aker), για τη διερεύνηση συνεργασιών και επενδυτικών ευκαιριών σε υποδομές πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συνεργασιών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στις Σκανδιναβικές χώρες.

Η Masdar συνεργάστηκε επίσης με την Aker Horizons Asset Development για τη διερεύνηση ευκαιριών κοινής ανάπτυξης και επενδύσεων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας «Power-to-Green Hydrogen», στοχεύοντας στην απεξάρτηση από τον άνθρακα τομέων που είναι δύσκολο να μειωθούν.

Τέλος, η εταιρεία σύναψε συμφωνία με τη Yara για να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας «Power-to-Green Ammonia», με το πράσινο υδρογόνο στον πυρήνα της.

 

Στόχος της Masdar έως το 2030

Η Masdar στοχεύει σε χωρητικότητα χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100 GW έως το 2030, υποστηρίζοντας τον στόχο που έχει τεθεί στη Συναίνεση των ΗΑΕ για τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος αυτής της δεκαετίας και στοχεύει να είναι κορυφαίος παραγωγός πράσινου υδρογόνου μέχρι την ίδια χρονιά. Η εταιρεία έχει θέσει στόχο 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως πράσινου υδρογόνου ή ισοδύναμων παραγώγων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παγκοσμίως μέσα σε μια δεκαετία.

 

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi (Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar), σχολίασε: «Η επιτυχία που γνώρισαν η Masdar και οι Νορβηγοί εταίροι μας είναι άμεσο αποτέλεσμα της ισχυρής διμερούς σχέσης μεταξύ των ΗΑΕ και της Νορβηγίας η οποία έχει τις ρίζες της σε μια κοινή κληρονομιά. Τα δύο έθνη μας έχουν ευλογηθεί με μια αφθονία φυσικών πόρων που και οι δύο έχουμε αξιοποιήσει για να πρωτοπορήσουμε στην καθαρή ενέργεια.

Η Masdar και οι Νορβηγοί εταίροι μας μοιράζονται μια κληρονομιά στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης μαζί και πρωτοποριακά έργα καθαρής ενέργειας.

Οι σημερινές ανακοινώσεις βασίζονται σε αυτή την κληρονομιά και θέτουν τα θεμέλια για τη μελλοντική μας συνεργασία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης