Τελευταία Νέα

Ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις για έργα αποθήκευσης ισχύος μικρότερης των 100 MW - Tι αναφέρει η υπουργική απόφαση

Ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις για έργα αποθήκευσης ισχύος μικρότερης των 100 MW - Tι αναφέρει η υπουργική απόφαση

Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις

 

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος μικρότερης των 100 MW με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργικής απόφασης που καθορίζει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για τους συγκεκριμένους σταθμούς.

Πρόκειται για μια πολυετή εκκρεμότητα που μπλόκαρε επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας καθώς κάθε περιφέρεια έθετε διαφορετικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η αγορά αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης της ΡΑΑΕΥ που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας του τρίτου διαγωνισμού για μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας τα οποία μέσω αυτής της διαδικασίας θα τύχουν επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης η υπαγωγή των έργων σε αυτές πραγματοποιείται από την αρμόδια για το περιβάλλον Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, πριν από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.

Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ

Ο φορέας έργου υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Εάν έργο συνδυάζεται με έργο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση ΑΠΕ τότε:

α) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και η μπαταρία εγκαθίσταται εντός του γηπέδου του έργου ΑΠΕ από τον ίδιο φορέα, τότε εφαρμόζονται αυτοδικαίως οι ΠΠΔ, με μόνη υποχρέωση του φορέα έργου να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία τη δήλωση υπαγωγής.
β) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και η μπαταρία εγκαθίσταται εκτός του γηπέδου, τότε υποβάλλεται ως συμπληρωματική, η δήλωση υπαγωγής.
γ) Για έργο ηλεκτροπαραγωγής που δεν έχει υπαχθεί σε ΠΠΔ και συνδυάζεται με μπαταρία, συνυποβάλλονται δήλωση υπαγωγής για τη μπαταρία αλλά και δήλωση υπαγωγής για το έργο ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση προβλέπει αποκλειστικές προθεσμίες και συγκεκριμένα ορίζει ότι:
Η απόφαση υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ εκδίδεται εντός 20 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση που η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ δεν είναι συμπληρωμένη επιστρέφει τον φάκελο εντός 10εργάσιμων ημερών. Εφόσον η αρμόδια υπηρεσία δεν επιστρέψει τον φάκελο εντός των 10 ημερών τεκμαίρεται η ορθή υποβολή της δήλωσης υπαγωγής.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι στην περίπτωση που το έργο χωροθετείται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000, απαιτείται η διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων στο προστατευόμενο αντικείμενο μέσω υποβολής τεύχους Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) και η έκδοση απόφασης του Περιφερειάρχη.

Εάν από τα στοιχεία της δήλωσης υπαγωγής προκύπτει ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας η υπηρεσία ενημερώνει εγγράφως το φορέα έργου, εντός 20 εργάσιμων ημερών.

Η υπαγωγή σε ΠΠΔ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση οποιασδήποτε άλλης μετέπειτα άδειας, την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας κατασκευής και για τη λειτουργία του έργου. Όταν απαιτείται έκδοση άδειας εγκατάστασης ή/και άδεια λειτουργίας, η απόφαση υπαγωγής ενσωματώνεται στη συνέχεια στις άδειες αυτές.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση σκοπός της είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των περιουσιών, με τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων μέτρων και περιορισμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή, λειτουργία και παύση λειτουργίας των έργων αυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης