Επικαιρότητα

ΠΑΣΟΚ: Ο χρόνος για πανηγυρισμούς δεν είναι άπειρος – Ο Ανδρουλάκης τώρα θα δείξει τι μπορεί

ΠΑΣΟΚ: Ο χρόνος για πανηγυρισμούς δεν είναι άπειρος – Ο Ανδρουλάκης τώρα θα δείξει τι μπορεί
Ευνοϊκή η συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, αναμένονται οι πρωτοβουλίες του προέδρου
Για το ΠΑΣΟΚ, τα χρονικά περιθώρια πανηγυρισμών δεν μπορεί να είναι μεγάλα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να επανεξελέγη με ένα ποσοστό της τάξης του 60%, αλλά με την ανθρωπογεωγραφία που έχει καταγραφεί στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών δομών και προσώπων για να φανεί αν τελικά μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει πόντους και να αποτελέσει πολιτικά τον βασικό αντίπαλο της ΝΔ.

Οι δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου είναι χαρακτηριστικές της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται αλλά και η στάση του Χάρη Δούκα που έσπευσε να συγχαρεί τον Ανδρουλάκη και να δηλώσει ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης με Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο.

Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίζει να στηρίζεται στους δυο βουλευτές Επικρατείας, Δημήτρη Μάντζο και Παναγιώτη Δουδωνή, με τους οποίους δούλεψε το προηγούμενο διάστημα, ενώ θα αναβαθμίσει τους Λευτέρη Καρχιμάκη και Κώστα Τσουκαλά που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Κεντρική θέση θα έχει και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του ενώ αναβαθμισμένος αναμένεται και ο στενός του συνεργάτης Βαγγέλης Τσόγκας που θέλει να πολιτευτεί στη Βοιωτία.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρήσει απόσταση από όσους τον αμφισβήτησαν ανοιχτά.

Για παράδειγμα, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα μπουν σε μαύρη λίστα, σε ρόλο ασήμαντο αν δεν κοπούν τελείως.

Για τη Νάντια το έχουμε ξαναπεί, ο Ανδρουλάκης θα κατεβάσει τον Λευτέρη Καρχιμάκη στη Δυτική Αθήνα.

Όσο για την Αρκαδία που εκλέγεται ο Οδυσσέας και εκεί θα υπάρξει απάντηση.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη εκφράζει τη θεσμική αντιμετώπιση της ΝΔ και της κυβέρνησης στην εκλογή του, καθώς εκ των πραγμάτων τον αντιμετωπίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν αναμένεται όμως να υπάρξουν γέφυρες μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη καθώς ο Ανδρουλάκης θα «πουλήσει» πολιτικά ότι αυτός θα είναι που θα ρίξει τον Κυριάκο.

Από τον στόχο αυτό όμως τον χωρίζει μια άβυσσος και πρώτα από όλα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει ποσοστά υψηλότερα του 15%.

Η κυβέρνηση αργά η γρήγορα θα τον στοχοποιήσει ως βασικό αντίπαλό της και για τον λόγο αυτό θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να βρε έναν τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό λόγο και όχι απλά μια αντιμητσοτακική παραφιλολογία, η οποία δεν οδήγησε μέχρι τώρα σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην διαλυτική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο να αξιοποιηθεί καθώς οι αριστεροί δεν ψήφισαν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μικρή αύξηση μόνο 10% στον α’ γύρο έναντι των εκλογών του 2021, ενώ ο Ανδρουλάκης δεν γκελάρει προς τα αριστερά.

Επίσης, αρθρογραφίες σε μεγάλα και εδραιωμένα sites, μιλούν για ήττα της συριζοποίησης ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενα στη στρατηγική Χάρη Δούκα, χωρίς να απαντούν όμως από που θα κερδίσει πόντους και ψηφοφόρους το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ο χρόνος πάντως για να αξιοποιήσει τα ευεργετήματα της εκλογικής του διαδικασίας δεν θα είναι πολύς και δεν αποκλείεται να εξανεμιστούν οι σημερινές προσδοκίες από τα γκάλοπ των επόμενων μηνών.

Η συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καλή. 300 χιλιάδες συμμετοχή ψηφοφόρων όταν το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει σε εθνικές εκλογές 670 χιλιάδες ψήφους και όταν όλη η Κεντροαριστερά είναι σε όσμωση, δεν είναι ένα καλό νούμερο.

Επίσης, η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο είναι πολύ πιο μικρή και δείχνει ότι ο κόσμος γύρισε την πλάτη στους δύο τελικούς υποψήφιους, Ανδρουλάκη-Δούκα.

Η συμμετοχή στο 2ο γύρο είναι απογοητευτική, είναι σχεδόν η ίδια σε όγκο με αυτήν του δεύτερου γύρου το 2021.

Ο Παπανδρέου έχασε κάθε έρεισμα

Η εκλογική διαδικασία έδειξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον αποδυναμωμένος ως πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ.

Το 2021 βγήκε απέναντι στον Ανδρουλάκη, έχασε.

Το 2024 στήριξε με νύχια και δόντια τον Δούκα, έχασε.

Πλέον ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τον έχει προσπεράσει, δεν τον ακούει.

Οι παπανδρεϊκοί είναι διχασμένοι πλέον ως οντότητα μέσα στο κόμμα.

Επίσης, μέσω του Παπανδρέου καταδικάστηκε και οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ύφεση, κανείς πλέον δεν τον απειλεί.

Αν δεν γίνουν οι τομές, τότε το ΠΑΣΟΚ θα καταδικαστεί στην μετριότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης