Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πόσο θα ανέβαινε η Metlen αν ήταν εισηγμένη στον FTSE -100 με την άνοδο της τιμής του αλουμινίου - Τι κάνουν οι ομοειδείς διεθνώς

Πόσο θα ανέβαινε η Metlen αν ήταν εισηγμένη στον FTSE -100 με την άνοδο της τιμής του αλουμινίου - Τι κάνουν οι ομοειδείς διεθνώς
Οι ομοειδείς εταιρίες όπως η Norsk Hydro σημείωσαν άνοδο από 3 ως 5% την περασμένη Παρασκευή στις διεθνείς αγορές
Η άνοδος της τιμής του αλουμινίου κατά 3,65% την περασμένη Παρασκευή 11/10, οπότε και ανήλθε στα 2.638 δολ/ τόνος οδήγησε αντίστοιχα σε άνοδο τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου από πλευράς κεφαλαιοποίησης, που είναι εισηγμένες στις διεθνείς αγορές.

Έτσι η Alcoa ανέβηκε κατά 4,5%, η Century Aluminum κατά 5,04% και η Norsk Hydro κατα 3,09%.

Από την πλευά της η Metlen ανέβηκε μόλις κατά 0,73%, στοιχείο που δείχνει και την μεγάλη υστέρηση στην αντίδραση της ελληνικής αγοράς για μια κεφαλαιοποίηση τέτοιας κατηγορίας, που θα μπορούσε να την "εισπράξει" και θα την εισπράξει από την εισαγωγή στον FTSE -100 του Λονδίνου.

Γιατί όμως ανεβάζουν οι αγορές τις αποτιμήσεις των κεφαλαιοποιήσεων των βιομηχανιών αλουμινίου; Γιατί η δυναμική των παραδόσεων, ειδικά των μελλοντικών παραγωγής του μετάλλου αποκτούν premium τα οποία σύμφωνα με στοιχεία είναι υψηλότερα κατα 130 σεντς σε σχέση με τα τρέχοντα επίεπδα. Αυτό σημαίνει υψηλότερα κέρδη, καθώς η τρέχουσα παραγωγή έχει ήδη πουληθεί, ενώ για τους περισσότερους αυτό έχει γίνει και για σημαντικό τμήμα της επόμενης χρονιάς, οπότε και έχει αντισταθμιστεί (hedged).

Σε κάθε περίπτωση η πορεία των βιομηχανικών commodities έχει ξεκινήσει μια άνοδο, επηρεαζόμενη από το νέο stimulus της Κίνας, που όπως φαίνεται θα έχει και νέες προσθήκες για να καταστεί αποτελεσματκό.


Τι συνέβη στις τιμές την περασμένη Παρασκευή 11 / 10


Άνοδο κατέγραψαν την περασμένη Παρασκευή (11/10) στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) οι τιμές του αλουμινίου, εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό της αλουμίνας από την Γουινέα, που αποτελεί τον κύριο εξαγωγέα του βιομηχανικού μετάλλου, θα ενταθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως η αλουμίνα επηρεάζει άμεσα την αγορά αλουμινίου, καθώς είναι το κύριο συστατικό για την παραγωγή του δεύτερου.

Η Emirates Global Aluminium δήλωσε, ότι οι εξαγωγές της αλουμίνας από τη θυγατρική της Guinea Alumina Corporation ανεστάλησαν από τα τελωνεία, με την εταιρεία να αναζητά τους λόγους.

Η τιμή του αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) αυξήθηκε μέχρι και  4,36% στα 2.655 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Παράλληλα, τα futures των τιμών της αλουμίνας είχαν ανέβει περισσότερο από 6% στο Shanghai Futures Exchange, έχοντας φτάσει τα 4.630 γουάν/μετρικό τόνο, πριν ισορροπήσουν στα 4.533 γουάν.

Οι τιμές της αλουμίνας στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης (SHFE) κατέγραψαν άλμα σε επίπεδο ρεκόρ.

«Με την Κίνα να είναι το μεγαλύτερο σημείο παράδοσης βωξίτη στον κόσμο, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε αυτή την τελευταία διαταραχή να προκαλεί εκτίναξη των τιμών στο SHFE για την αλουμίνα», δήλωσε η αναλύτρια της StoneX, Natalie Scott-Gray.

Ο εφοδιασμός αλουμίνας έχει αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις μέχρι τώρα φέτος, με διαταραχές στην Κίνα και την Αυστραλία, ενώ η Γουινέα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βωξίτη στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 70% των παγκόσμιων θαλάσσιων εξαγωγών, πρόσθεσε η Gray.

Αυξημένες οι εξαγωγές βωξίτη από τη Γουινέα

Οι εξαγωγές βωξίτη από τη Γουινέα έχουν αυξηθεί κατά 23% μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως λόγω των υψηλότερων προμηθειών από την Guinea Alumina Corporation, σύμφωνα με την StoneX. Η εταιρεία εξήγαγε πέρυσι 14 εκατομμύρια τόνους βωξίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης