Περιβάλλον

ΙΕΑ: Πυξίδα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ο Χάρτης Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου (OGDC)

ΙΕΑ: Πυξίδα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ο Χάρτης Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου (OGDC)
Τον Σεπτέμβριο όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και την Εβδομάδα Κλίματος

Το μεθάνιο, που αποτελεί ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου, ευθύνεται για το 30% περίπου της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τη Βιομηχανική Επανάσταση ως σήμερα.

Στην διάσκεψη COP28 που έλαβε χώρα το 2023 στο Ντουμπάι, σχεδόν 200 χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου αυτή τη δεκαετία, ενώ νέες εταιρείες δεσμεύτηκαν να δράσουν μέσω της έναρξης του Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου (OGDC), ο οποίος έχει τώρα περισσότερους από 50 υπογράφοντες.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την υλοποίηση δεσμεύσεων σχετικά με τη του μεθανίου.

Υπουργοί, ανώτατα στελέχη, καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που συγκάλεσαν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)  και η Προεδρία του Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσουν πώς κυβέρνηση και βιομηχανία μπορούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, με καλεσμένους τεχνικούς εμπειρογνώμονες από την περιοχή και όχι μόνο,  για να συζητήσουν για τις εκπομπές και τις ευκαιρίες μείωσης, αλλά και στρατηγικές για την υπέρβαση των οικονομικών, πολιτικών και ρυθμιστικών εμποδίων στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ, το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου (IMEO) του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) δημοσίευσαν καινούργια έκθεση, που περιγράφει ολοκληρωμένα το νέο πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή της προόδου από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ως προς τους στόχους εκπομπών και καύσης που έχουν θέσει.

Οι δραστηριότητες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ευθύνονται για σχεδόν το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι δραστηριότητες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ευθύνονται για σχεδόν το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν ως τώρα μόνο το 1% των συνολικών επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΟΕ, οι βραχυπρόθεσμες μεταβατικές στρατηγικές τους πρέπει να περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο, που είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου με μείωση των εκπομπών καύσης και εξαερισμού.

Οι συγκεκριμένες εκπομπές ευθύνονται για πάνω από το μισό των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι εταιρείες που υπέγραψαν το Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου (OGDC) μπορούν να δείξουν το δρόμο προς τα εμπρός για ολόκληρο τον κλάδο.

Η δέσμευση στις πρακτικές που εισηγείται ο Χάρτης για σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου έως το 2030 – εάν επιτευχθεί πλήρως και έγκαιρα – θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών.

Τέλος, η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι μόνο μία από τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στον ενεργειακό τομέα και τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης