Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το αρμπιτράζ κύρια πηγή εσόδων για την ανάπτυξη των μπαταριών (Aurora)

Το αρμπιτράζ κύρια πηγή εσόδων για την ανάπτυξη των μπαταριών (Aurora)

Οδηγεί το μεγάλο στόλο μπαταριών της Αυστραλίας σε περισσότερα κέρδη σε σχέση με τις FCAS - Ποια αποτελεί εξαίρεση

Ο στόλος των μεγάλων έργων μπαταριών της Αυστραλίας αυξάνεται γρήγορα (σε αριθμό, μέγεθος και διάρκεια) και η κύρια πηγή εσόδων της αγοράς εξελίσσεται επίσης γρήγορα.

Όταν οι πρώτες μεγάλες μπαταρίες μπήκαν στο δίκτυο το 2017 (άφιξη της μεγάλης μπαταρίας Tesla στο Hornsdale), η αρχική εστίαση ήταν στον έλεγχο συχνότητας και στην αγορά βοηθητικών υπηρεσιών, μια εξαιρετικά προσοδοφόρα παραλλαγή που ήταν η αφρόκρεμα… στην κορυφή της επιχείρησης της γεννήτριας ορυκτών καυσίμων.

Οι νέες μεγάλες μπαταρίες κατέστρεψαν γρήγορα αυτό το συγκεκριμένο καρτέλ, ιδιαίτερα σε Πολιτείες όπως η Νότια Αυστραλία που είχαν μικρό ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά αυτό δεν επρόκειτο ποτέ να τις συντηρήσει.

 

Το μέλλον στο ενεργειακό αρμπιτράζ

Τώρα, με την αυξημένη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας και την αυξημένη αστάθεια στις αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, η εστίαση έχει στραφεί στο ενεργειακό αρμπιτράζ (είναι η εμπορική πράξη κατά την οποία, μια οικονομική μονάδα αγοράζει ένα αγαθό από έναν τόπο και το μεταπωλεί με υψηλότερο αντίτιμο σε άλλο τόπο, με αποτέλεσμα να προκύπτει κέρδος γι' αυτήν, καθώς εκμεταλλεύεται τη διαφορά των τιμών).

Αυτό έχει γίνει πλέον η κυρίαρχη ροή εσόδων από τις δραστηριότητες της αγοράς για τον στόλο των μεγάλων μπαταριών και εξηγεί γιατί η διάρκεια αποθήκευσης (αρχικά επικεντρωμένη σε περίπου 1 έως 1,5 ώρα), εξελίχθηκε γρήγορα σε 2 ώρες τουλάχιστον και συχνά σε 4 ώρες ή περισσότερο.

Αυτό το γράφημα από τη διεθνή εταιρεία ενεργειακών αναλυτών Aurora δείχνει το βαθμό που αυτό έχει αλλάξει, με το αρμπιτράζ (με μπλε χρώμα) σημαντικά μεγαλύτερο από τα έσοδα των FCAS (με κίτρινο).

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_37.png
Φυσικά, αυτή δεν είναι η μόνη πηγή εσόδων για τις μεγάλες μπαταρίες
(πολλές έχουν μερικές φορές πολύ προσοδοφόρα συμβόλαια για την παροχή άλλων υπηρεσιών δικτύου), που σχετίζονται κυρίως με την υποστήριξη της αυξημένης χωρητικότητας του δικτύου και, σύντομα, με τη χρονική μετατόπιση της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο στο W.A.

 

Η εξαίρεση της μπαταρίας Dalrymple North στη Ν. Αυστραλία

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η μόνη μεγάλη μπαταρία που εξακολουθεί να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τις FCAS είναι η μπαταρία Dalrymple North στη Νότια Αυστραλία.

Αυτό εξηγείται εύκολα από το γεγονός ότι έχει περιορισμένη αποθήκευση.

Στα 30 MW και 8 MWh έχει μόλις 15 λεπτά αποθήκευσης και ο ρόλος του είναι πρωτίστως να διατηρεί σταθερή τη συχνότητα στην άκρη της θέσης του δικτύου στη χερσόνησο Eyre και επίσης να ενεργεί ως κύριος πάροχος θα πρέπει η τροφοδοσία να διακοπεί από βλάβες αλλού.

«Η απομάκρυνση από την FCAS είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της SA (το Hornsdale και τη Lake Bonney).

Το περασμένο οικονομικό έτος, πραγματοποίησαν περίπου το 60% των εσόδων τους από την FCAS.

Δύο παράγοντες εξηγούν τη στροφή.
Ο 1ος λόγος είναι μια μεγαλύτερη ευκαιρία αρμπιτράζ.

Βλέπουμε τις τιμές χονδρικής να ξεφεύγουν, με τις αγορές να εκκαθαρίζονται πιο τακτικά κάτω από 0 $ ή πάνω από 100 $/MWh.

Ο 2ος λόγος για τη μετατόπιση είναι ότι ο ανταγωνισμός για τα έσοδα των FCAS (βοηθητικές υπηρεσίες ελέγχου συχνότητας) γίνεται πιο έντονος. Τώρα διαθέτουμε σχεδόν 2 GW μπαταριών χρηστικής κλίμακας στις αγορές της NEM που κυνηγούν την FCAS που έχουν κατά μέσο όρο βάθος μικρότερο από 600 MW.

Αναμένουμε ότι το αρμπιτράζ χονδρικής θα κυριαρχεί στις περισσότερες στοίβες… εσόδων των μπαταριών που κινούνται προς τα εμπρός, εκτός από τα συμβάντα του συστήματος που οδηγούν σε διαχωρισμό συχνοτήτων μεταξύ τμημάτων του NEM (που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια διακοπών γραμμής μεταφοράς)», λέει ο Τζέιμς Χα (επικεφαλής έρευνας της Aurora στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης