Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουγγαρία: Ο TurkStream μπορεί να βοηθήσει στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Ουγγαρία: Ο TurkStream μπορεί να βοηθήσει στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο

 Εάν σταματήσει η διέλευση μέσω Ουκρανίας

 

Ο αγωγός TurkStream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη απώλεια φυσικού αερίου που διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σύμφωνα με το reuters.
Μια πενταετής συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου. Η παράταση θεωρείται απίθανη, δεδομένης της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Szijjarto είπε ότι η απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται μέσω Ουκρανίας δεν θα βλάψει την Ουγγαρία καθώς η χώρα λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream.
«Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εάν αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέλευση μέσω Ουκρανίας», είπε στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.
Η Ουγγαρία, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκει να διατηρήσει στενούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία και η Μόσχα είπε ότι η απόφαση ανήκει στην Ουκρανία και την Ευρώπη.
Η Ρωσία απέστειλε περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2023. Αυτό ισοδυναμούσε με μόλις το 8% των κορυφαίων ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαφόρων διαδρομών το 2018-2019.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Ουγγαρία για πιθανή αύξηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller και ο Szijjarto. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες.

Ο Szijjarto είπε ότι η Ουγγαρία είναι ικανοποιημένη με τη συνεργασία της με την Gazprom και ότι δεν έχει ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.
"Φέτος λαμβάνουμε συνολικά 6,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ουγγαρία... Αυτό θα κάνει τον TurkStream να χρησιμοποιηθεί πλήρως στην πλήρη του δυναμικότητα", δήλωσε ο Szijjarto.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης