Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Shell: Με ηλιακή ενέργεια θα λειτουργεί η πλατφόρμα φυσικού αερίου

Shell: Με ηλιακή ενέργεια θα λειτουργεί η πλατφόρμα φυσικού αερίου
Από τη στιγμή που η πλατφόρμα φτάσει στο κοίτασμα και τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα αξιοποιήσει την ανανεώσιμη ενέργεια μέσω ηλιακών συλλεκτών για την εξαγωγή περίπου 800 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα (Offshore Energy)
Η Sarawak Shell, θυγατρική του ενεργειακού κολοσσού Shell, είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από τις ακτές της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με το Offshore Energy, το σπουδαίο γεγονός που αφορά αυτή την είδηση είναι ότι η υπεράκτια πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για την άντληση του αερίου θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Η μεταφορά της υπεράκτιας πλατφόρμας προς το κοίτασμα αερίου στη Μαλαισία λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη Shell και τη Malaysia Marine and Heavy Engineering για την κατασκευή της.

Η πλατφόρμα θα τοποθετηθεί σε θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκονται τα κοιτάσματα Rosmari-Marjoram στα ανοικτά των ακτών του Sarawak.

Το συνδυασμένο συνολικό βάρος της πλατφόρμας υπολογίζεται σε περίπου 11.000 τόνους.

ROSMARI.jpg

Η Shell τόνισε σε ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το έργο, ότι για την κατασκευή του, απαιτήθηκαν συνολικά 2,8 εκατομμύρια ώρες εργασίας χωρίς να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός, και επίσης χωρίς να πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του.

Η Shell έλαβε την οριστική επενδυτική απόφαση (FID) το 2022 για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Rosmari-Marjoram, τα οποία περιέχουν όξινα αέρια μεγάλου βάθους που ανακαλύφθηκαν το 2014.

Το κοίτασμα βρίσκεται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τις ακτές του Bintulu, Sarawak, και η πλατφόρμα για τη λειτουργία της θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρησιμοποιώντας ηλιακά πάνελ.

Να σημειωθεί πως ο βρετανικός κολοσσός είναι ο διαχειριστής του θαλάσσιου οικοπέδου SK318 όπου βρίσκεται το έργο και η Petronas Carigali ενεργεί ως εταίρος της.

Από τη στιγμή που η πλατφόρμα φτάσει στο κοίτασμα και τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα αξιοποιήσει την ανανεώσιμη ενέργεια μέσω ηλιακών συλλεκτών για την εξαγωγή περίπου 800 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα από τα κοιτάσματα Rosmari και Marjoram.

Με σχεδιασμένη διάρκεια ζωής 20 ετών, θα προμηθεύει με φυσικό αέριο το εργοστάσιο Bintulu Onshore Gas Plant, στην περιοχή του Sarawak.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης