Ενέργεια

DNV: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια θα κορυφωθούν φέτος

DNV: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια θα κορυφωθούν φέτος

Η πτώση του κόστους για ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες οδηγεί σε μείωση της χρήσης ενέργειας και πετρελαίου με καύση άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον ενεργειακό τομέα πιθανότατα πρόκειται να κορυφωθούν φέτος λόγω της πτώσης του κόστους για ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες που ενθαρρύνουν τη λιγότερη χρήση ενέργειας και πετρελαίου με καύση άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής DNV που δημοσιεύτηκε στις 9/10.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Shell.

Η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία εκτιμά ότι οι εκπομπές CO2 από τη χρήση ενέργειας, τις βιομηχανικές διεργασίες και τη χρήση γης θα μπορούσαν να κορυφωθούν το 2030 στο 10% πάνω από τα επίπεδα του 2010.

Οι παγκόσμιες εκπομπές C02 αυξήθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ πέρυσι, θέτοντας το στόχο για περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου όλο και πιο απρόσιτο, όπως υποστήριξαν ειδικοί και επιστήμονες του κλίματος.

Η DNV θεωρεί ότι ακόμα κι αν οι εκπομπές κορυφωθούν φέτος, είναι σωρευτικές και μια αργή πτώση μετά την κορυφή σημαίνει ότι η θέρμανση στους 2,2 βαθμούς Κελσίου είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτόν τον αιώνα.


Περίοδος ανάπτυξης για Φ/Β και μπαταρίες

Η δημιουργία ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) και μπαταριών ανθεί.

Το 2023, οι νέες ηλιακές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 80% φτάνοντας τα 400 γιγαβάτ (GW) και το κόστος σε πολλές περιοχές έγινε φθηνότερο από τον άνθρακα.

Καθώς οι τιμές των μπαταριών μειώθηκαν, καθιστά την 24ωρη ηλιακή ενέργεια και την ενέργεια αποθήκευσης πιο προσιτή.

Οι τιμές των μπαταριών μειώθηκαν κατά 14% πέρυσι και αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι και τα ηλεκτρικά οχήματα θα γίνουν φθηνότερα.

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο και η χώρα η οποία εκπέμπει τις μεγαλύτερες ποσότητες CO2, αλλά αντιπροσώπευε το 58% των παγκόσμιων ηλιακών εγκαταστάσεων και το 63% των νέων αγορών ηλεκτρικών οχημάτων πέρυσι.

Η εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να μειωθεί γρήγορα, καθώς συνεχίζει να εγκαθιστά περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης