Παρενέργειες

Διπλωματία σε δύο κατευθύνσεις από τον Θ. Σκυλακάκη

Διπλωματία σε δύο κατευθύνσεις από τον Θ. Σκυλακάκη

Έντονη διπλωματική κινητικότητα επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Μετά τις επίπονες προσπάθειες του που οδήγησαν στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών τώρα κινείται προς δυο κατευθύνσεις. Πρώτα τις ΗΠΑ καθώς χθες συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας και πρώην πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt για να συζητήσουν τις διασυνδέσεις Ελλάδας - Κύπρου και Ελλάδας - Αιγύπτου, αλλά και τον Vertical Corridor φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι στόχος είναι η προσέλκυση αμερικανικών κεφαλαίων για να συμμετάσχουν στα νέα έργα.

Η δεύτερη διπλωματική κατεύθυνση στην οποία κινείται ο κ. Σκυλακάκης αυτή την περίοδο είναι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκει την υιοθέτηση μηχανισμού άντλησης εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρισμού σε περιόδους που σημειώνονται περιφερειακές ενεργειακές κρίσης όπως αυτή του εφετινού καλοκαιριού. Θα θέσει το θέμα στην ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και ήδη διαμορφώνει συμμαχίες με τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που επίσης επλήγησαν τους προηγούμενους μήνες.
Η προετοιμασία της κοινής θέσης Ελλάδας Βουλγαρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της επόμενης Τρίτης ήταν και το αντικείμενο της κατ ιδίαν συνάντησης που είχε χθες με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας Vladimir Malinov στο περιθώριο workshop που είχε ως κύριο αντικείμενο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και την απεξάρτηση από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης