Επικαιρότητα

Εύκολος αντίπαλος ο Ανδρουλάκης για το Μαξίμου

Εύκολος αντίπαλος ο Ανδρουλάκης για το Μαξίμου
Τι λένε πηγές από το Μαξίμου
Ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα της ΝΔ θα μπορούσε να θεωρηθεί από ορισμένους κύκλους το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη κατά τον α’ γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Άτομα από το στενό κύκλο του Μαξίμου ισχυρίζονται ότι οι δυο υποψήφιοι που θα κοντραριστούν στο β' γύρο δίνουν στη ΝΔ ένα πλεονέκτημα να αποκτήσει ερείσματα τόσο στο Κέντρο όσο και στις ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς απ’ όπου το κυβερνών κόμμα «αλιεύει» εδώ και χρόνια ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το bankingnews.gr, η περίπτωση Νίκου Ανδρουλάκη για τη ΝΔ είναι μία υποψηφιότητα που έχει δείξει τα όρια και τις αντοχές της αλλά κυρίως την επιρροή της στην Κεντροαριστερά που είναι μικρή.

Με λίγα λόγια, στη ΝΔ είναι ανακουφισμένοι που προηγείται (και είναι το απόλυτο φαβορί) ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς αποτελεί μία μικρή εγγύηση ότι το ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο θα κινηθεί στα ίδια και χαμηλά επίπεδα.

Άλλωστε, έχουμε ξαναπεί ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα τελείως ρευστό περιβάλλον, με ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση και τη ΝΔ σε καθίζηση, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει καμία φθορά και αύξησε πολύ λίγο τα ποσοστά του.

Δεν υπάρχει ρεύμα με 300.000 συμμετοχές

Όμως, και η προχθεσινή διαδικασία με τις 300 χιλ συμμετοχές, δεν σηματοδοτεί ρεύμα για το ΠΑΣΟΚ αφού γίνεται κατανοητό ότι μόνο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πήγαν να ψηφίσουν και ελάχιστοι από άλλα κόμματα.

Ακόμα και οι νέες εγγραφές που λένε ότι έγιναν, δεν θεωρούνται νέοι ψηφοφόροι. Άλλωστε σε όλα τα εκλογικά κέντρα, πολλοί γράφονταν στο σύστημα ως φίλοι ή μέλη και εν τέλει αποδεικνύονταν ότι υπήρχαν ηλεκτρονικά στο σύστημα. Ήταν μία διφορούμενη διαδικασία από την οποία δεν μπορεί να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα.

Μην ξεχνάμε ότι το 2016 οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, με το κόμμα σε πολύ μικρά ποσοστά λόγω της ήττας της το 2015, τράβηξαν πάνω από 400 χιλιάδες ψηφοφόρους

Ο Δούκας θα στρέψει πιο αριστερά το ΠΑΣΟΚ άρα θα αφήσει χώρο στο Κέντρο για ΝΔ

Το Μαξίμου, πάντως, θεωρεί επίσης μία αποδυναμωμένη περίπτωση τον δήμαρχο Αθηνών Χάρη Δούκα.

Γιατί; Διότι όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, ούτε και εκείνος έχει μεγάλο ρεύμα στην κοινωνία.

Στην Αθήνα βγήκε τρίτος, στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Κρήτη 4ος.

Έχει πολύ λίγες πιθανότητες να εκλεγεί, όμως, ακόμα και να το πράξει η υποψηφιότητά του δεν τρομάζει.

Θεωρείται ότι αν εκλεγεί θα στρέψει το κόμμα πιο αριστερά και θα αφήσει ένα μεγάλο χώρο στο Κέντρο ανεκμετάλλευτο να το διεκδικήσει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα ανοίγματα που επιχειρεί στο χώρο από το 2016 και μετά.

Ασφαλώς, υπάρχει και μία παραδοχή: Ότι το ΠΑΣΟΚ με Δούκα ίσως κέρδιζε χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέβαζε τα ποσοστά του πιο γρήγορα αλλά και πάλι όχι στα πλαίσια ενός πλειοψηφικού ρεύματος.

Ανακούφιση που στο ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι αρχηγοί Γερουλάνος - Διαμαντοπούλου

Βέβαια, τα πράγματα θα άλλαζαν άρδην, σύμφωνα με συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη αν το ΠΑΣΟΚ διεκδικούσαν στον β γύρο η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος.

Η Διαμαντοπούλου απέδειξε με το καλό ποσοστό της ότι έχει ένα μικρό ρευμα, χωρίς μηχανισμό και πήρε ένα πολύ καλό ποσοστό κοντά σε αυτό των Δούκα-Γερουλάνο.

Η προέλευσή της είναι «εκσυγχρονιστική», «σημιτική», δηλαδή αυτή η μεγάλη συνιστώσα που έχει πάει στη ΝΔ και έχει πάρει σημαντικές θέσεις εξουσίας.

Μία τέτοια ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ θα τραβούσε πίσω αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων.

Επίσης, ο Παύλος Γερουλάνος θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα μεγάλο χώρο για το ΠΑΣΟΚ που τώρα το κατέχουν είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. Είναι πρόσωπο χωρίς αντιπάθειες, διαθέτει πολιτικό πολιτισμό και φάνηκε από τις ψήφους που πήρε ότι γεωγραφικά ήταν πρωτοδεύτερος σε αρκετές περιφέρειες. Και μόνο ότι ήταν πρώτος σε όλη την Αττική δείχνει κάτι.

Ένα ρεύμα περιμένει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει

Όμως, η αλήθεια είναι ότι εν τέλει το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα καθησυχάζει τη ΝΔ καθώς οι δύο υποψηφιότητες δεν μπορούν να διεκδικήσουν το χώρο στον οποίο προσβλέπει η κυβερνώσα παράταξη. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα περιμένει να δει τι θα γίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε αναμονή για τις εξελίξεις.

Δημοσκοπική πηγή έλεγε ότι ακόμα και τώρα ο Κασσελάκης κυριαρχεί στις ηλικίες 17-36 ενώ εν τέλει στο ΠΑΣΟΚ ήρθαν και ψήφισαν μεγαλύτερες ηλικίες…

Και το ερώτημα είναι: Χωρίς τους νέους πως θα αποκτήσεις πλειοψηφικό ρεύμα;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης