Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα χέρια της Equinor πέρασε το 9,8% της Orsted – Στα 2,5 εκατ. δολ. το τίμημα

Στα χέρια της Equinor πέρασε το 9,8% της Orsted – Στα 2,5 εκατ. δολ. το τίμημα
Άνοδο κατά 3,5% σημείωσε η μετοχή της Orsted μετά την γνωστοποίηση της εξαγοράς

Η νορβηγική Equinor απέκτησε το 9,8% της Orsted, αντί 2,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας σήμερα (7/10).

Πλέον, μετά την κυβέρνηση της Δανίας, η Equinor είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Orsted.

Η μετοχή της Orsted σημείωσε άλμα περίπου 3,5% μετά την σχετική είδηση, ενώ ο τίτλος της Equinor υποχώρησε κατά 1,9%.

Εκπρόσωπος της Orsted αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν προβλέπεται νέα αύξηση μεριδίου

Η Equinor δήλωσε ότι έχει μακροπρόθεσμη προοπτική για την επένδυση, αλλά δεν σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό της πέραν του 10%.

Η Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο, έχει πληγεί από την εκτίναξη του κόστους και τις καθυστερήσεις έργων, καθώς ο πληθωρισμός αύξησε τις τιμές των τουρμπίνων και άλλου εξοπλισμού και υπηρεσιών, με τη μετοχή της να έχει κατρακυλήσει κατά 65% από τις αρχές του 2021.

Η Equinor, στο μεταξύ, επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η τιμή της μετοχής της σχεδόν διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο, αλλά η εταιρεία δυσκολεύεται να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά τον καθορισμό φιλόδοξων στόχων.

Η επένδυση της Orsted ήταν σύμφωνη με τη στρατηγική της Equinor για «ανάπτυξη με γνώμονα την αξία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η εταιρεία.

«Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα σύνολο προκλήσεων, αλλά παραμένουμε βέβαιοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του τομέα και για τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος, Anders Opedal.

Η Equinor υποστηρίζει τη στρατηγική και τη διοίκηση της Orsted και δεν επιδιώκει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε ο νορβηγικός όμιλος.

«Η έκθεση σε παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία συμπληρώνει το λειτουργικό χαρτοφυλάκιο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Equinor με μεγάλα έργα υπό ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Opedal.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης