Ενέργεια

"Πόρτα" στην πράσινη μετάβαση η BP – Περισσότερα κεφάλαια στην παραγωγή υδρογονανθράκων

Η BP εξακολουθεί να στοχεύει στο net zero έως το 2050, αλλά η εστίασή της θα είναι στις υψηλότερες αποδόσεις για τους μετόχους
Η BP πήρε πίσω τον προηγούμενο στόχο της που προέβλεπε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς ο βρετανικός κολοσσός θέλει να επιστρέψει στον πυρήνα των κλασικών και σταθερών δραστηριοτήτων του για να αυξήσει τις αποδόσεις των επενδυτών, ανέφερε σήμερα (7/10) το Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Η BP στοχεύει να επενδύσει τώρα περισσότερα κεφάλαια στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή της στον Κόλπο του Μεξικού αλλά και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Murray Auchincloss, ο οποίος διαδέχθηκε τον Βernard Looney, πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2025, η οποία θα περιλαμβάνει την επίσημη κατάργηση του στόχου για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης, διατηρώντας άθικτους τους πράσινους στόχους τους για το 2050, κατά τα άλλα έχουν αρχίσει να μειώνουν τους ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών, αναγνωρίζοντας ότι οι προτεραιότητές τους τώρα είναι να επιστρέψουν περισσότερα μετρητά στους μετόχους.

Και αυτές οι αποδόσεις προέρχονται από τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων, όχι από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καλή η μείωση των εκπομπών αλλά τί θα γίνει με την ενεργειακή ασφάλεια;

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου τόνισε ότι η προσιτή τιμή και η ενεργειακή ασφάλεια είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικές με το να βοηθήσουν τον κόσμο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Auchincloss έχει εκφράσει στο παρελθόν απόψεις ότι ο ενεργειακός γίγαντας θα προσαρμοστεί «ρεαλιστικά» στις τάσεις της ενεργειακής ζήτησης.

Η BP εξακολουθεί να στοχεύει στο net zero έως το 2050, αλλά η εστίασή της θα είναι στις υψηλότερες αποδόσεις για τους μετόχους.

«Όπως είπε ο CEO στην αρχή του έτους... η κατεύθυνση είναι η ίδια - αλλά θα αποδώσουμε ως μια πιο απλή, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία», δήλωσε εκπρόσωπος της BP στο Reuters.

Στο μεταξύ η BP έχει ήδη εγκρίνει νέες επενδύσεις σε πετρελαϊκά έργα.

Στα τέλη Ιουλίου η εταιρεία έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο Kaskida στον Κόλπο του Μεξικού, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης δέσμευσής της να παρέχει ασφαλή, εύκολα προσβάσιμη και αξιόπιστη ενέργεια.

Το Kaskida, το οποίο θα είναι ο έκτος κόμβος της BP στον Κόλπο του Μεξικού, θα διαθέτει μια νέα πλωτή πλατφόρμα παραγωγής με δυνατότητα παραγωγής 80.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως από έξι γεωτρήσεις σε πρώτη φάση, με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει το 2029.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης