Τελευταία Νέα
Ενέργεια

PPC INSPECTRA: Νέα θυγατρική της ΔΕΗ στην επιθεώρηση και πιστοποίηση- Τα νέα σχέδια

PPC INSPECTRA: Νέα θυγατρική της ΔΕΗ στην επιθεώρηση και πιστοποίηση- Τα νέα σχέδια
Ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη από την απόσχιση
Tην απόσχιση του αυτοτελούς κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης της ΔΕΗ και την εισφορά του σε νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΕΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» και διακριτικό τίτλο «PPC INSPECTRA» που αποτελεί 100% θυγατρική της αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ.

Ο κλάδος που αποσχίζεται και μεταβιβάζεται στην Επωφελούμενη είναι ο αυτοτελής κλάδος Εργαστηρίων, Επιθεώρησης και Πιστοποίησης της Εταιρείας (ο «Κλάδος» ή «ΤIC»). Στόχος της ΔΕΗ , σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση, είναι να ανοίξει ο δρόμος για την διαπίστευση της θυγατρικής εταιρείας, που θα προέλθει από την απόσχιση κλάδου, ως φορέα πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).Η θυγατρική που θα προέλθει από την απόσχιση του Κλάδου, θα είναι σε θέση να εξαγοράσει και ενσωματώσει άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη θα εξυπηρετεί από τη σύσταση της και να αναπτύξει το πελατολόγιό της.

Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της. Όπως αναφέρεται, σήμερα δημιουργείται υψηλή ζήτηση και νέες ευκαιρίες για υπηρεσίες TIC. Η ζήτηση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στους κλάδους της Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου. Επιπλέον, η πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ή των δεξιοτήτων του προσωπικού υιοθετείται ολοένα και περισσότερο ως βέλτιστη πρακτική της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Η αγορά της πιστοποίησης παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων, η λειτουργία του Κλάδου υπό εσωτερική διεύθυνση της Εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή να επιτρέπεται να εξυπηρετεί πολύ μικρό ποσοστό της εξυπηρετήσιμης προσβάσιμης αγοράς της και, ως εκ τούτου, την απώλεια πολύ σημαντικών εσόδων από υπηρεσίες πιστοποίησης.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Κλάδος αυτός λειτουργεί υπό εσωτερική διεύθυνση της ΔΕΗ και το Ε.ΣΥ.Δ. θέτει ενστάσεις αμεροληψίας και ακεραιότητας με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα διαπίστευσης.

Γι' αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η απόσχιση της δραστηριότητας σε ξεχωριστή εταιρεία. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΔΣ προς τους μετόχους της Εταιρείας, η ενεργειακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας καθιστούν επιτακτική την επέκταση σε νέα προϊόντα και δραστηριότητες που συνδέονται με τον Κλάδο, ενόψει και της αναμενόμενης συρρίκνωσης των υφιστάμενων σχετικών υπηρεσιών, συνεπεία της δρομολογούμενης απολιγνιτοποίησης και διασύνδεσης των νησιών.

Παράλληλα η αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας («ΑΠΕ») και της ηλεκτροκίνησης, η αυξανόμενη ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας και συμμόρφωσης των προϊόντων με τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πρότυπα, η ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και πολλών διεργασιών, δημιουργούν υψηλή ζήτηση και νέες ευκαιρίες για υπηρεσίες TIC.

Η ζήτηση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στους κλάδους της Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου. Επιπλέον, η πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ή των δεξιοτήτων του προσωπικού υιοθετείται ολοένα και περισσότερο ως βέλτιστη πρακτική της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Έχοντας υπόψη και τα ανωτέρω, από την απόσχιση του Κλάδου με σύσταση θυγατρικής, προσδοκάται ότι θα δημιουργηθούν τα παρακάτω οφέλη:

1) Θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την διαπίστευση της θυγατρικής εταιρείας, που θα προέλθει από την απόσχιση κλάδου, ως φορέα πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Ειδικότερα, όσο ο Κλάδος λειτουργεί υπό εσωτερική διεύθυνση της Εταιρείας, το Ε.ΣΥ.Δ. θέτει ενστάσεις αμεροληψίας και ακεραιότητας με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα διαπίστευσης.

Περαιτέρω, καθώς η αγορά της πιστοποίησης παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων, η λειτουργία του Κλάδου υπό εσωτερική διεύθυνση της Εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή να επιτρέπεται να εξυπηρετεί πολύ μικρό ποσοστό της εξυπηρετήσιμης προσβάσιμης αγοράς της και, ως εκ τούτου, την απώλεια πολύ σημαντικών εσόδων από υπηρεσίες πιστοποίησης.

2) Η απόσχιση θα οδηγήσει σε ταχύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων του Κλάδου, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσω της οργανικής (και μόνο) ανάπτυξης. Ειδικότερα, η θυγατρική που θα προέλθει από την απόσχιση του Κλάδου, θα είναι σε θέση να εξαγοράσει και ενσωματώσει άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη θα εξυπηρετεί από τη σύσταση της και να αναπτύξει το πελατολόγιό της. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της.

Παρά το γεγονός ότι η απολιγνιτοποίηση και η διασύνδεση των νησιών προβλέπεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες του Κλάδου, η θυγατρική μέσω της μεγάλης επέκτασης του πεδίου διαπίστευσής της, της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, αλλά και της εν γένει υλοποίησης ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου με την ανανέωση του εξοπλισμού της, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς TIC.

3) Η πλήρης ενσωμάτωση των εξαγορασθησομένων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη διείσδυση στην αγορά και την εκμετάλλευση όλων των συνεργειών στον μέγιστο βαθμό. Ειδικότερα, θα επιτρέψει την πλήρη ενοποίηση των πεδίων διαπίστευσης και τη δυνατότητα έκδοσης μίας ενιαίας έκθεσης δοκιμών/πιστοποιητικού ελέγχου, γεγονός που αποτελεί και απαίτηση του συνόλου των πελατών από τους παρόχους TIC.
 
Η έρευνα της αγοράς αποδεικνύει ότι η δυνατότητα του παρόχου να καλύψει το σύνολο των υπηρεσιών που αιτούνται οι πελάτες είναι λόγος επιλογής παρόχου (“One Stop Shop”). Επιπλέον, θα οδηγήσει σε μειωμένα κόστη (ενδεικτικά, λειτουργικά κόστη κλπ) ενώ θα συνεισφέρει και στην επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα καθώς θα ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, αναμένεται να της προσφέρει μία ξεκάθαρη και δυναμική παρουσία στην αγορά, η οποία ταυτόχρονα θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους λοιπούς παράγοντες της αγοράς. Έτσι, με μία τέτοια προνομιακή θέση στην αγορά, η ΔΕΗ θα μπορεί να διευρύνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα με εμπλοκή σε έργα και συνεργασίες μεγαλύτερης κλίμακας, τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματά της και θα λειτουργήσουν ως φορείς ανάπτυξης και εξέλιξης των δραστηριοτήτων της εν συνόλω.

Το μετοχικό κεφάλαιο

Η καθαρή θέση των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του Κλάδου, όπως έχει προσδιοριστεί στην Έκθεση Εκτίμησης, ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο εννιακόσιες δεκατέσσερις χιλιάδες πεντακόσια τριάντα επτά ευρώ και εξήντα εννέα λεπτά (€ 1.914.537,69), εκ των οποίων ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων επτακοσίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ογδόντα οκτώ ευρώ και ογδόντα εντός λεπτών (€ 2.764.788,81) αφορά διαφορές από αναπροσαρμογή αξίας πάγιων περιουσιακών στοιχείων. Ως εκ τούτου, η καθαρή θέση του Κλάδου, όπως έχει προσδιοριστεί στην Έκθεση Εκτίμησης είναι αρνητική και υπολογίζεται στον αρνητικό αριθμό μείον οκτακόσιες πενήντα χιλιάδες διακόσια πενήντα ένα κόμμα δώδεκα (-850.251,12).

Καθώς, αφενός για τη νόμιμη σύσταση της Επωφελούμενης Εταιρείας το μετοχικό κεφάλαιο αυτής μετά την ολοκλήρωση της Διάσπασης απαιτείται να ανέρχεται σε ποσό τουλάχιστον είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (€25.000,00) (άρθρο 83 παρ. 2 του ν. 4601/2019 και άρθρο 15 παρ. 2 του ν. 4548/2018) και αφετέρου για τους σκοπούς εφαρμογής του ν.δ. 1297/1972 το εν λόγω μετοχικό κεφάλαιο απαιτείται να ανέρχεται σε ποσό τουλάχιστον τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (€300.000,00), και με δεδομένο ότι, όπως εκτέθηκε ανωτέρω, η εισφερόμενη καθαρή θέση του Κλάδου είναι αρνητική, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε εισφορά μετρητών ίση με το ποσό του ενός εκατομμυρίου εκατόν πενήντα χιλιάδων διακοσίων πενήντα ενός ευρώ και δώδεκα λεπτών (€1.150.251,12), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διάσπασης.

Με την ολοκλήρωση της Διάσπασης, το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας PPC INSPECTRA θα ανέρχεται σε τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (€300.000,00), διαιρούμενο σε τριακόσιες χιλιάδες (300.000) κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ (€1,00) εκάστη.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης