Τελευταία Νέα

Φινλανδία: Σε κίνδυνο η ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας (Montel)

Φινλανδία: Σε κίνδυνο η ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας (Montel)
Καμία νέα επενδυτική απόφαση δεν έχει ληφθεί για την χερσαία αιολική ενέργεια φέτος στη σκανδιναβική χώρα 
Οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο απρόθυμοι να ρίξουν κεφάλαια στην ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Φινλανδία μετά από τα τελευταία χρόνια ισχυρής ανόδου του κλάδου.

Ο λόγος, σύμφωνα με το Montel που επικαλείται ειδικούς του χώρου, είναι τα χαμηλότερα περιθώρια εσόδων και κέρδους.

Καμία νέα επενδυτική απόφαση δεν έχει ληφθεί για την χερσαία αιολική ενέργεια φέτος, δήλωσε στο Montel ο Kimmo Kyrola, διευθυντής της ομάδας λόμπι Renewables Finland.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης περίπου 30% από το 2020 έως σήμερα, οι οποίοι έχουν αυξήσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ από 2,5 GW το 2020 σε 7,3 GW σήμερα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% του ενεργειακού μείγματος.

Οι παράγοντες της αγοράς σε συνέδριο που έγινε στο Ελσίνκι επεσήμαναν διάφορους λόγους για την επιβράδυνση, όπως τα υψηλότερα επιτόκια που οδηγούν σε αύξηση του κόστους, αλλά και το μερίδιο των μέσων τιμών ενέργειας που είναι σε θέση να αποκομίσει ένα περιουσιακό στοιχείο.

Διογκωμένο κόστος

Το κόστος είχε διογκωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξημένων επιτοκίων που δυσκόλεψαν την κερδοφορία των έργων, δήλωσε ο Johannes Brunila, συνεργάτης της σουηδικής εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, O2X.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συρρίκνωση του αριθμού των κατασκευαστών ανεμογεννητριών στην αγορά, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το κόστος.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά σύλληψης για τη φινλανδική χερσαία αιολική ενέργεια είχαν μειωθεί από 40,70 ευρώ/MWh πέρυσι σε 34 ευρώ/MWh φέτος, δήλωσε ο Juha Kankanen, διευθυντής επενδύσεων στην Alandsbanken Funds.

Ο κίνδυνος των αρνητικών τιμών

Ο αυξημένος αριθμός χερσαίων αιολικών έργων ενέχει τον κίνδυνο να αυξηθεί το λεγόμενο φαινόμενο του κανιβαλισμού, το οποίο συμβαίνει όταν οι εγκαταστάσεις παράγουν ταυτόχρονα και μειώνουν το μέσο εισόδημα όλων των παραγωγών.

Ο Kankanen σημείωσε ότι τα χερσαία αιολικά πάρκα - με το σημερινό τους μερίδιο αγοράς περίπου 20% - θα λαμβάνουν κατά μέσο όρο 30% χαμηλότερες τιμές από τη μέση τιμή spot της ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία.

Για να καταστεί η χερσαία αιολική ενέργεια βιώσιμη επιχείρηση, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση της ζήτησης, πρόσθεσε.

Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της Φινλανδίας αναμένεται να αυξηθεί στα 11 GW μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου το 1/3 της ζήτησης, σύμφωνα με την Fingrid, με βάση τα έργα που βρίσκονταν υπό κατασκευή ή είχαν συμφωνίες σύνδεσης με το δίκτυο με τον TSO.

Ο Kyrola δήλωσε ότι τα μέτρα ευελιξίας, όπως ο εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης, είναι απαραίτητα για την τόνωση της ανάπτυξης του τομέα στη Φινλανδία.

Όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η Φινλανδία διαθέτει επί του παρόντος ένα λειτουργικό πάρκο, το εργοστάσιο Tahkoluoto, ισχύος 42 MW, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 26 GW υπεράκτιας αιολικής ικανότητας μέχρι το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης