Διεθνή

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι πρώτοι τριγμοί – «Καμπανάκι» για την πλειοψηφία που στηρίζει τη φον ντερ Λάιεν (Euractiv)

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι πρώτοι τριγμοί – «Καμπανάκι» για την πλειοψηφία που στηρίζει τη φον ντερ Λάιεν (Euractiv)
Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε ΕΛΚ και Πράσινους
Οι διαφωνίες για τις θέσεις-κλειδιά στην ερευνητική επιτροπή και τις ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν την πρώτη μεγάλη διαμάχη μεταξύ ΕΛΚ και Πρασίνων, δηλαδή των δυο βασικών ομάδων που στήριξαν την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου στην Κομισιόν για δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με το Euractiv, αφού οι Πράσινοι ψήφισαν μαζί με τις ακροδεξιές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου σε μια βασική ψηφοφορία όπως αναφέρεται παρακάτω στο κείμενο, το κεντροδεξιό ΕΛΚ κατηγόρησε τους πρώτους ότι διαμορφώνουν «νέες, πρωτοφανείς συμμαχίες» με τις «περιθωριακές ομάδες», κάτι που «ωφελεί μόνο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το PfE και το ECR», όπως είπε ο Christian Ehler του ΕΛΚ.

Τα κόμματα ήρθαν σε σύγκρουση σχετικά με την κατανομή των θέσεων εργασίας για την ερευνητική ομάδα, την ομάδα εργασίας για τη βιομηχανική πολιτική και το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας κρίσιμων υλικών, με τους Πράσινους να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.

Σε κάθε νέα κοινοβουλευτική περίοδο, περισσότερες από δώδεκα επιτροπές αναθέτουν σε ορισμένα μέλη τους χαρτοφυλάκια στις θέσεις στα του οργάνου.

Αυτές τις πολυπόθητες θέσεις καταλαμβάνει παραδοσιακά ο κυρίαρχος συνασπισμός του κεντροδεξιού ΕΛΚ, του κεντροαριστερού S&D και του φιλελεύθερου Renew, αφήνοντας τα άλλα κόμματα με «άδεια χέρια».

Φέτος, η ΕΕ είδε μια διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς για πρώτη φορά, το μειωμένο σε εκλογικά ποσοστά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έπρεπε να βασιστεί στην υποστήριξη των Πρασίνων για να εξασφαλίσει την προώθηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν τον Ιούλιο, γεγονός που έδωσε στους Κεντρώους νέα δυναμική.

«Χωρίς τις ψήφους των Πρασίνων, η πρόεδρος της Επιτροπής θα είχε αποτύχει», εξηγεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής Michael Bloss, ο οποίος εκπροσωπεί τους Πράσινους στο ITRE.

Ωστόσο, οι Πράσινοι αποκλείστηκαν από τη ρύθμιση για τη διανομή των θέσεων στο ITRE, με τις θέσεις αυτές να πηγαίνουν εν τέλει στην κεντρώα πλειοψηφία.

Η συντηρητική ECR και η ακροδεξιά PfE περίμεναν ομοίως κάποιες θέσεις εργασίας για τα μέλη τους στην ερευνητική ομάδα STOA.

Όταν η ECR προώθησε ψηφοφορία για την ανατροπή του συστήματος των θέσεων, οι Πράσινοι και η Αριστερά ενώθηκαν με τα ακροδεξιά κόμματα του ημικυκλίου στην προσπάθεια να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Ο κατάλογος δείχνει ότι οι πράσινοι ευρωβουλευτές Alexandra Geese, η οποία έχει προειδοποιήσει κατά της συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΚ και των ακροδεξιών δυνάμεων, και ο Virginijus Sinkevičius, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως «μεσολαβητής» μεταξύ των Πρασίνων και της κεντροδεξιάς, ψήφισαν μαζί με τη σκληρή δεξιά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του κέντρου διατηρήθηκε ισχυρή, κερδίζοντας με 48 ψήφους έναντι 32.

Οι συνέπειες

Στον απόηχο της ψηφοφορίας, ξεκίνησαν μεγάλες εντάσεις.

«Αποτελεί έκπληξη για μένα το γεγονός ότι οι Πράσινοι και η Αριστερά ψήφισαν χθες μαζί με την ακροδεξιά για να τους δοθεί πρόσβαση σε σημαντικές θέσεις στα εκτελεστικά όργανα του ITRE», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ehler.

«Αυτή η συμπεριφορά αποκαλύπτει νέες, πρωτοφανείς συμμαχίες των ακραίων περιθωρίων με τους Πράσινους», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός.

Διαφορετική εκδοχή από τους Πράσινους

«Αυτή η αλαζονεία της εξουσίας είναι αξιοσημείωτη», λέει ο εκπρόσωπος των Πρασίνων ITRE Bloss, προσθέτοντας ότι «όποιος πιστεύει τώρα ότι οι Πράσινοι κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους ακροδεξιούς, έχει κάνει λάθος».

Μια πηγή του ITRE δήλωσε ότι οι Πράσινοι «μόλις και μετά βίας πήραν τα ψίχουλα της πίτας» παρά την υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν.  

Η διαμάχη αυτή έρχεται λίγο πριν ξεκινήσουν οι ακροάσεις των Επιτρόπων, όπου η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκριση του νέου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης