Η Γερμανία ζητάει από την ΕΕ να αποκλείσει τη χρηματοδότηση των πυρηνικών

Η Γερμανία ζητάει από την ΕΕ να αποκλείσει τη χρηματοδότηση των πυρηνικών

Ο Υφυπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν τεράστιες επενδύσεις στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Σχετικά Άρθρα

Άποψη που προκαλεί αίσθηση για την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές διατύπωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ο Sven Giegold (Γερμανός Υφυπουργός Οικονομίας).

Καθορίζοντας βασικές προτεραιότητες για την επερχόμενη Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία της ΕΕ, το μέλος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι θέλει η Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ακολουθώντας μια σκληρή γραμμή για την πυρηνική ενέργεια και τους στόχους της Γαλλίας για ανανεώσιμες πηγές.

Στις πρώτες 100 ημέρες της, η δεύτερη Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να σκιαγραφήσει μια «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» συνδυάζοντας την πράσινη ανάπτυξη με την υποστήριξη της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας απέναντι στους παγκόσμιους αντιπάλους της Ένωσης.

 

Αναγκαίες οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Σε αυτή τη στρατηγική, η βιομηχανική δύναμη της Γερμανίας (η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ), θέλει μια σαφή εστίαση στις ΑΠΕ.

«Η ευρωπαϊκή μας οικονομία χρειάζεται προσιτές, γρήγορες και τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε ο Giegold σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δανίας στο Βερολίνο.

«Θα χρειαστούμε τεράστιες επενδύσεις για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα για τον κλάδο μας», πρόσθεσε, δείχνοντας το διασυνοριακό ταμείο έργων της ΕΕ γνωστό ως Connecting Europe Facility, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη διαμάχη του με το Παρίσι για τους ανεπαρκείς στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι σημαντικό να αποκλειστεί η πυρηνική ενέργεια και η παραγωγή της από όλη τη χρηματοδότηση της ΕΕ», είπε ο Γερμανός πολιτικός.

«Η Επιτροπή πρέπει να επιβάλει πλήρως το πλαίσιο [ανανεώσιμων πηγών ενέργειας] για το 2030», είπε ο Giegold, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν αντί να «αποβάλει τις διαδικασίες παραβίασης της Συνθήκης, όπως έχουμε δει στο παρελθόν».

 

Πίεση της ΕΕ στη Γαλλία για αναπλήρωση στόχου ΑΠΕ

Οι Βρυξέλλες πιέζουν τη Γαλλία να αναπληρώσει τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές για το 2020 και να συμπεριλάβει μία από αυτές κατά 44% έως το 2030, ώστε να είναι σύμφωνη με τη φιλοδοξία της ΕΕ να φτάσει το 42,5% σε όλες τις χώρες.

Παράλληλα με την ταχύτερη ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας που διευκολύνεται από «περαιτέρω εξαιρέσεις από τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων», ο Giegold περιέγραψε αρκετές άλλες γερμανικές προτεραιότητες για την επερχόμενη στρατηγική της ΕΕ.

Όπως είπε «Με βάση τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για το 2040, που θα συμπληρώνεται από νέους, πιο φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή απόδοση.

Θα πρέπει να περιλαμβάνει νέα πρότυπα θέρμανσης, ένα σχέδιο δράσης για αντλία θερμότητας και μια πρωτοβουλία ανακαίνισης», εξήγησε, σημειώνοντας ότι ένα σχέδιο δράσης για αντλία θερμότητας τέθηκε για τελευταία φορά στο ράφι το 2023.

 

Σταθερή στην άποψη για καθυστέρηση αυστηρών κανόνων παραγωγής

Το υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να διέπεται από ένα «ρεαλιστικό πλαίσιο», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις από το αφεντικό του, τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), να καθυστερήσει τους αυστηρούς κανόνες παραγωγής μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

 

Τέλος, οι προτάσεις του περιλαμβάνουν έναν «οδικό χάρτη ευελιξίας» για την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να προσαρμοστούν στην κυμαινόμενη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και μια «ένωση δικτύων» για την αναθεώρηση του εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ για τον προγραμματισμό δικτύων (επί του παρόντος γίνεται από τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου σε δεκαετή βάση).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης