Ενέργεια

Aπό τα υποχρεωτικά πράσινα στα "υποχρεωτικά" μπλέ - Οι προετοιμασίες του ΥΠΕΝ για τα σταθερά τιμολόγια

Aπό τα υποχρεωτικά πράσινα στα
Οι διεργασίες που γίνονται για να στραφούν οι καταναλωτές ρεύματος στα σταθερά τιμολόγια

Σε νέα παρέμβαση στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού από τις αρχές του νέου έτους με τη λήξη της υποχρεωτικότητας των πράσινων τιμολογίων προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ. Τα πράσινα τιμολόγια μπήκαν στην αγορά στις αρχές Ιανουαρίου φέτος με νόμο που υποχρέωνε τους προμηθευτές ρεύματος να μεταφέρουν αυτόματα σε αυτά καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο και με ρητή πρόβλεψη, ότι θα πρέπει να διατίθενται υποχρεωτικά για ένα χρόνο.

Λίγους μήνες πριν εκπνεύσει η υποχρεωτική διάθεση στην αγορά των πράσινων τιμολογίων, το ΥΠΕΝ εξετάζει σενάρια και έχει ανοίξει ήδη τη συζήτηση με τους παρόχους για την ενίσχυση της στροφής των καταναλωτών στα σταθερά μπλε τιμολόγια, στο πλαίσιο σχετικής κοινοτικής Οδηγίας που συστήνει στα κράτη –μέλη να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε σταθερά προϊόντα τιμολόγησης , δωδεκάμηνης διάρκειας.


Οι διεργασίες για την στροφή στα μπλε

Αρχικά εξετάστηκε το σενάριο να καταστεί υποχρεωτική η διάθεση στην αγορά μπλε τιμολογίων 12μηνης διάρκειας με έναρξη τον Απρίλιο, οπότε πέφτει η ζήτηση και υποχωρούν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Από τις πρώτες συζητήσεις ωστόσο που έγιναν με την πλευρά των προμηθευτών διαπιστώθηκε, ότι αυτό προϋποθέτει hedging για μεγάλες ποσότητες, κάτι που αυξάνει σημαντικά το ρίσκο των προμηθευτών.

Το επόμενο σενάριο που εξετάζεται, είναι το κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει υποχρεωτικότητα για ένα μέρος των καταναλώσεων με τις συζητήσεις να συνεχίζονται το διάστημα που απομένει, μέχρι και τον Δεκέμβριο, οπότε θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις εν όψει της έναρξης του νέου έτους.


Ως ένα πρώτο σήμα στροφής πάντως από τα πράσινα στα μπλε τιμολόγια διαβάζεται από την αγορά η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ να διατηρήσει αμετάβλητα τα σταθερά της τιμολόγια για τον Οκτώβριο, στα 14,5 λεπτά για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και στα 14,2 λεπτά για το myHomeOnline και τα δύο χαμηλότερα από τα πράσινα οικιακά της τιμολόγια. Το σύνολο των μπλε τιμολογίων που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι φθηνότερα από τα πράσινα με το ρυθμό μετακίνησης των καταναλωτών προς τα μπλε να βαίνει αυξανόμενος.

Εκτίμηση της αγοράς είναι, ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό των πράσινων τιμολογίων θα έχει περιοριστεί γύρω στο 60% από το 90% που ήταν τους πρώτους μήνες του έτους και περίπου 70% σήμερα. Νέα προϊόντα σταθερά 12μηνης διάρκειας προετοιμάζονται να διαθέσουν στην αγορά και άλλοι προμηθευτές, μέσα στον Οκτώβριο.

H γεωπολιτική αβεβαιότητα

Ωστόσο η νέα αβεβαιότητα που πυροδότησε στην αγορά η ένταση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τους παρόχους σε δεύτερες σκέψεις, εφόσον οι εκτίναξη των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ανακόψει την αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές και να αυξήσει τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στις οποίες στηρίζεται το αναγκαίο για χέρτζιν για την διάθεση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερές τιμές.

Οι κατευθύνσεις της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη για σταθερά τιμολόγια ετήσιας διάρκειας στηρίζονται στο σκεπτικό της προστασίας των καταναλωτών από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Για τις αναπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται ήδη από μακροχρόνια συμβόλαια και μόνο ένα μικρό μέρος της ζήτησης της τάξης του 25% περνά μέσα από τα Χρηματιστήρια Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης