Ενέργεια

ΗΠΑ: Έφτασε στα όριά της η παραγωγή πετρελαίου; (Investing.com)

ΗΠΑ: Έφτασε στα όριά της η παραγωγή πετρελαίου; (Investing.com)
Τι λένε οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Το ερώτημα αν η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της αποκτά ολοένα και πιο βαρύνουσα σημασία, καθώς οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα και ανησυχίες για την προσφορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BCA Research, η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, ενώ αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της τάση, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος, η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου έφτασε στο υψηλό των 13,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (b/d), καταγράφοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση αυτή υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ παρά την ευρεία παγκόσμια επιβράδυνση της επέκτασης της παραγωγής.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την ετήσια αύξηση 8% που παρατηρήθηκε το 2023.

Η συνεχιζόμενη επέκταση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη λεκάνη Permian, τη βασική κινητήρια δύναμη της παραγωγής των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής παραγωγής της χώρας και το 8% της παγκόσμιας προσφοράς.

«Σε ορίζοντα 6 έως 12 μηνών, ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης για τις τιμές του πετρελαίου είναι προς τα κάτω», ανέφεραν οι αναλυτές.

Πρώτον, οι ενεργειακοί κολοσσοί επιδεικνύουν κεφαλαιακή πειθαρχία, με τις μεγάλες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες να εστιάζουν περισσότερο στην επιστροφή αξίας στους μετόχους παρά στην ταχεία επέκταση της παραγωγής.

Η τάση αυτή ενισχύεται από την ενοποίηση στον ενεργειακό τομέα, η οποία μειώνει τον αριθμό των μικρών παραγωγών που είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν γρήγορα στις διακυμάνσεις της αγοράς.

Επιπλέον, οι υποτονικές τιμές του πετρελαίου μειώνουν τα κίνητρα για τους Αμερικανούς παραγωγούς να αυξήσουν σημαντικά τις προμήθειες.

Τι λένε οι αναλυτές για τις τιμές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές πρέπει να αυξηθούν σημαντικά - μεταξύ 64 και 89 δολαρίων το βαρέλι - για να καταστούν ιδιαίτερα κερδοφόρες οι νέες γεωτρήσεις.

Οι τρέχουσες τιμές, που κυμαίνονται γύρω στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, δεν προσφέρουν ισχυρά κίνητρα για περισσότερες γεωτρήσεις.

Η δυναμική αυτή αντανακλάται στον μειωμένο αριθμό νέων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται και ολοκληρώνονται, γεγονός που δείχνει ότι οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στην αύξηση της αποδοτικότητας έναντι νέων γεωτρήσεων.

Στην πραγματικότητα, παρά την πτώση του αριθμού των γεωτρήσεων και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων, η παραγωγή των ΗΠΑ συνεχίζει να επεκτείνεται λόγω της βελτιωμένης παραγωγικότητας των πηγών.

Οι εξελίξεις στις υποδομές, ιδίως στη λεκάνη Permian, θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στη διατήρηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Η επέκταση της χωρητικότητας των αγωγών φυσικού αερίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για να αμβλύνει τους σημερινούς περιορισμούς στην Permian, αναμένεται να επιτρέψει τη συνεχή αύξηση της παραγωγής αργού.

Το φυσικό αέριο, ένα υποπροϊόν της γεώτρησης πετρελαίου, αντιμετώπισε εμπλοκές λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των αγωγών, με τις τιμές στο Waha Hub στο Δυτικό Τέξας να πέφτουν ακόμη και κάτω από το μηδέν για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Η ολοκλήρωση νέων αγωγών, όπως ο Matterhorn Express, είναι πιθανό να μειώσει αυτές τις πιέσεις και να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκταση της παραγωγής.

Παρά τις θετικές αυτές ενδείξεις, μια σημαντική επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι απίθανη χωρίς μια σημαντική αύξηση των τιμών, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται σε γεωπολιτικά γεγονότα.

Η τρέχουσα επιβράδυνση του επιχειρηματικού κύκλου και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης δημιουργούν αντίθετους ανέμους για τις τιμές του πετρελαίου.

«Ως εκ τούτου, σε ορίζοντα 6 έως 12 μηνών, ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης για τις τιμές του πετρελαίου είναι προς τα κάτω», ανέφεραν οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης