Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Έκκληση για ταχύτερη επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου (BWE)

Γερμανία: Έκκληση για ταχύτερη επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου (BWE)
«Τα γερμανικά δίκτυα είναι αρκετά πίσω σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά», πρόσθεσε η πρόεδρος της ομοσπονδίας αιολικής ενέργειας της χώρας (BWE)
Η επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας είναι «εξαιρετικά μικρή και πολύ αργή» τα τελευταία χρόνια και το δίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά, δήλωσε η Bärbel Heidebroek, πρόεδρος της ομοσπονδίας αιολικής ενέργειας της χώρας (BWE).

«Πρέπει πραγματικά να επιταχύνουμε τώρα, αυτό είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε η Heidbroek κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο συνέδριο WindEnergy Hamburg τις προηγούμενες ημέρες, όπου συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζει το γερμανικό ηλεκτρικό δίκτυο και τα οποία εμποδίζουν τη μαζική επέκταση της αιολικής ισχύος στην χώρα.

«Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε πολλά υπόγεια δίκτυα λόγω της δημόσιας αποδοχής. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιο ακριβά και πολύ πιο αργά στην κατασκευή τους. Ίσως, σε ορισμένα μέρη, πρέπει να αποφασίσουμε πού μπορούμε να κατασκευάσουμε υπόγεια δίκτυα και πού μπορούμε να κατασκευάσουμε άλλα δίκτυα».

Τα σχόλια της Heidebroek ήρθαν μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού για το κλίμα και την ενέργεια Robert Habeck κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μετά τη φετινή επιτυχία στους χερσαίους διαγωνισμούς αιολικής ενέργειας σύντομα θα είναι σε θέση να προσθέτει 10 GW αιολικής ενέργειας ετησίως.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση μέσω της εκτεταμένης νομοθεσίας που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της επέκτασης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έχει κάνει το καθήκον της και τώρα εναπόκειται στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να εξαλείψει τα εναπομείναντα εμπόδια.

Ανώτερα τα ευρωπαϊκά δίκτυα

«Τα γερμανικά δίκτυα είναι αρκετά πίσω σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά», πρόσθεσε η Heidebroek.

«Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας διόρθωση της θερμοκρασίας. Πρέπει επίσης να θέσουμε το ερώτημα, αν χρειαζόμαστε πραγματικά τον νόμο n-1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νομοθετικό πλέγμα με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο για να κάνουμε τα δίκτυα πιο έξυπνα και λιγότερο ακριβά».

Επεξηγηματικά, ο νόμος n-1 ορίζει ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει διακοπή λειτουργίας μιας και μόνο γραμμής μεταφοράς, ενός καλωδίου, ενός μετασχηματιστή ή μιας γεννήτριας χωρίς να προκληθούν απώλειες στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πράξη αυτό απαιτεί από τους διαχειριστές του δικτύου να διατηρούν πάντα έναν σημαντικό όγκο πρόσθετης χωρητικότητας ανά πάσα στιγμή.

Η πρόεδρος της BWE δήλωσε επίσης ότι οι αιολικές και οι ηλιακές μονάδες θα πρέπει να εγκαθίστανται όλο και περισσότερο στα ίδια σημεία πρόσβασης στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων αποθήκευσης «για να χρησιμοποιείται το δίκτυο με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο».

Λόγω της πολύ αργής κατασκευής μεγάλων γραμμών συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) που συνδέουν τις τεράστιες υπεράκτιες αιολικές και παράκτιες χερσαίες αιολικές εγκαταστάσεις της Γερμανίας στον Βορρά με τα βιομηχανικά κέντρα στον Νότο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να περιορίζει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο όγκο αιολικής ενέργειας και να παρέχει εναλλακτική ενέργεια σε άλλες περιοχές.

Αυτό κόστισε στους Γερμανούς φορολογούμενους 3,1 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολάρια) μόνο πέρυσι, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό οργανισμό δικτύων της χώρας (BNetzA).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης