Ο διεθνείς οίκος θεωρεί ότι ΔΕΗ θα επωφεληθεί τα μέγιστα από τις θετικές αναπτυξιακές τάσεις της Ελλάδας
Θέτοντας ως τιμή στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ τα 15 ευρώ, η J.P. Morgan χαρακτηρίζει την πρόσφατη συμφωνία της επιχείρησης με τον όμιλο Κοπελούζου ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ και την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό της δυναμικότητας της σε πράσινη ενέργεια στα 9 GW έως το 2026.
Μάλιστα ο διεθνείς οίκος υπογραμμίζει τη σημασία της συμπερίληψης και αιολικών πάρκων στο δυναμικό ΑΠΕ της ΔΕΗ και τονίζει ότι η επιχείρηση είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις θετικές αναπτυξιακές τάσεις της Ελλάδας, αλλά και από την εξελισσόμενη ενεργειακή μετάβαση και απανθρακοποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας της ΔΕΗ με τον όμιλο Κοπελούζου η έκθεση της J.P. Morgan σημειώνει ότι η υπογραφή των τελικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και μετόχων αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024 και η ΔΕΗ θα καταβάλει συνολικό τίμημα 176 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 106 εκ. ευρώ σε μετρητάκαι 70 εκατ. ευρώ σε ίδιες μετοχές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου οι εξαγορές αυτές είναι ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ σημειώνουν ότι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΔΕΗ που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης στις 24 Νοεμβρίου.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας Κοπελούζου - ΔΕΗ
Σημειώνεται ότι το νέο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που εξαγόρασε η ΔΕΗ από τον όμιλο Κοπελούζου περιλαμβάνει δύο αιολικά πάρκα σε λειτουργία στη Νότια Εύβοια και τη Λακωνία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MWκαι Φ/Β πάρκα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 23,3MW.
Ο μέσος συντελεστής δυναμικότητας του ανέμουστα συγκεκριμένα πάρκα είναι 32% έναντι μέσου όρου της χώρας 27%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου έχειυψηλή σταθμισμένη μέση τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος 1,7GW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σε όλη την Ελλάδα έναντι τιμήματος 106 εκ. ευρώ, και τα οποία η Δ.Ε.Η σχεδιάζει να αναπτύξει σε συνεργασία με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.
Σε ότι αφορά την υπό κατασκευή μονάδα CCGT της Αλεξανδρούπολης η ΔΕΗ συμφώνησε να αποκτήσει ποσοστό 20%, που κατέχει η DAMCO ENERGY του Ομίλου Κοπελούζου έναντι 27 εκ. ευρώ.
Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα κρατήσει 71% του μετοχικού κεφαλαίου με το υπόλοιπο 29% να κατέχει η ΔΕΠΑ Προμήθεια.
Η Ηλεκτροπαραγωγική Αλεξανδρούπολη Α.Ε. κατασκευάζει τη νέα θερμική μονάδα CCGT (δυναμικότητας 840MW) στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης και η ΔΕΗ αναμένει ότι το περιουσιακό στοιχείο θα προμηθεύσει τόσο την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού όσο και τις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας
Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η ΔΕΗ βάσει της συμφωνίας περιλαμβάνει συνδυασμό πληρωμής μετρητών (106 εκατ.) και ιδίων μετοχών(70 εκατ., υπολογιζόμενη σε 12,21 ευρώ ανά μετοχή η οποία προέκυψε από την υψηλότερημέση σταθμισμένη τιμή εξαμήνου και την τιμή spot στις 24 Σεπτεμβρίου 2024).
Οι αναλυτές της J.P. Morgan υπολόγισαν ότι αυτό συνεπάγεται ~5,73 εκ. μετοχές που ισοδυναμούν σε ~1,5% του τρέχοντος μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει η έκθεση η ΔΕΗ είναι μια κορυφαία καθετοποιημένη ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας– είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, επίσης είναι ο μοναδικός διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω του μεριδίου του 51% στον ΔΕΔΔΗΕ).
Σε εξέλιξη ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ
Η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού και ανάπτυξης με 9 δισ. ευρώ CAPEX την περίοδο 2024-26, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη μεγάλης αύξησης των κερδών της μεσοπρόθεσμα, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στα δίκτυα και την υλοποίηση διαφόρων πελατοκεντρικών πρωτοβουλιών στη λιανική, αλλά και τον διπλασιασμός της δυναμικότητας ΑΠΕ του ομίλου σε 9 GW έως το 2026.
www.worldenergynews.gr