Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αλουμίνιο: Σε αναζήτηση δυναμικής η αγορά - Ανεβασμένη η παραγωγή της Κίνας

Αλουμίνιο: Σε αναζήτηση δυναμικής η αγορά - Ανεβασμένη η παραγωγή της Κίνας
Η Κίνα εξακολουθεί να ασκεί ηγετική επιρροή στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου, καθώς τα επίπεδα παραγωγής αλουμινίου συνέχισαν να παρουσιάζουν ισχυρή αύξηση τους τελευταίους μήνες
Ο Μηνιαίος Δείκτης του Αλουμινίου (MMI) σημείωσε μικρή ανάκαμψη, με αύξηση 3,84% από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές τώρα του μετάλλου να παραμένουν σε πλάγια τάση.

Σύμφωνα με το Metal Miner, oι τιμές φάνηκε να ανακάμπτουν καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, προτού βρεθούν στο υψηλό τους στο τέλος του μήνα, χωρίς ωστόσο να βγάλουν την αντίδραση που περίμεναν οι αναλυτές.

Οι τιμές συνέχισαν να κάνουν ζιγκ-ζαγκ μέσα σε ένα ευρύ εύρος τιμών καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, φθάνοντας στα 2.504 δολ/μερικό τόνο στις 20 Σεπτεμβρίου.

Πως επηρεάζονται από τις μειώσεις επιτοκίων της Fed

Ενώ τον Αύγουστο οι προειδοποιήσεις για τη μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα βοήθησαν τις τιμές του αλουμινίου να βρουν ένα κατώτατο σημείο, οι τιμές δεν κατάφεραν ύστερα να αποκτήσουν αρκετή δυναμική για να σχηματίσουν ανοδική τάση.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αν και εξέπληξε πολλούς, δεν κατάφερε να οδηγήσει σε επιστροφή τους επενδυτές εκείνους που αποσύρθηκαν από την αγορά στο τέλος της ανοδικής τάσης του β' τριμήνου.

Οι όγκοι συναλλαγών δεν παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, ενώ η ζήτηση παρουσίασε μέτρια μείωση.

Παρ' όλα αυτά, τα επενδυτικά κεφάλαια, των οποίων οι μεγάλες θέσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των τιμών, παρουσίασαν μια μικρή αύξηση καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς, αν και σε μικρότερο βαθμό, ενώ εάν η τάση αυτή συνεχιστεί σύμφωνα με το Metal Miner, θα μπορούσε να προσφέρει δυναμική στις προς το παρόν πλάγιες τιμές του αλουμινίου. Ωστόσο, μένει να φανεί αν η δυναμική αυτή θα διαρκέσει.

Ολισθαίνει το ασφάλιστρο Midwest Premium

Η μείωση των επιτοκίων δεν είχε διακριτό αντίκτυπο στο Midwest Premium.

Ενώ παρέμεινε αυξημένη από το χαμηλό της στις αρχές Μαρτίου, στις 20 Σεπτεμβρίου, η πριμοδότηση παρέμενε σε αναζήτηση νέου πυθμένα.

Μετά από μια μέτρια διολίσθηση 0,95% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η πτώση επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς η πριμοδότηση Midwest υποχώρησε κατά 4,25% τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα.

Ως υποκατάστατο της εγχώριας ζήτησης αλουμινίου, η έλλειψη ανάκαμψης στο Midwest Premium υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς στις ΗΠΑ.  

Η εικόνα στην Κίνα

Η Κίνα εξακολουθεί να ασκεί ηγετική επιρροή στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου, καθώς τα επίπεδα παραγωγής αλουμινίου συνέχισαν να παρουσιάζουν ισχυρή αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου έδειξαν ότι ενώ η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά το τελευταίο έτος, η Κίνα δεν έδειξε σημάδια μείωσης από τον Αύγουστο φέτος.

Επιπλέον, η περίοδος ξηρασίας της Κίνας απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες περικοπές που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας ακέραιη την υπερπροσφορά.

Η Δύση εν τω μεταξύ, συνέχισε να θεσπίζει εμπορικούς φραγμούς σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς από την απειλή των φθηνών κινεζικών εισαγωγών.

Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές αλουμινίου των ΗΠΑ από την Κίνα εμφανίστηκαν αυξημένες κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024.

Τα στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής έδειξαν σχεδόν 17% αύξηση των εισαγωγών αλουμινίου από την Κίνα κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης