Ενέργεια

OPEC: Φαντασιοπληξία οι προβλέψεις για πλήρη κατάργηση της χρήσης πετρελαίου (Oil Price)

OPEC: Φαντασιοπληξία οι προβλέψεις για πλήρη κατάργηση της χρήσης πετρελαίου (Oil Price)
Έρχεται ισχυρή ζήτηση από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ
Η τελευταία έκθεση του ΟPEC, World Oil Outlook (WOO) 2024, καθιστά σαφές ότι η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου δεν είναι ακόμα ορατή στον ορίζοντα.

Παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το διεθνές πετρελαιοπαραγωγό καρτέλ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση του «μαύρου χρυσού» θα έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mb/d) μέχρι το 2050.

Η πρόβλεψη αυτή οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, οι οποίες αναμένεται να απορροφήσουν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής.

«Αυτό που αναδεικνύει η έκθεση είναι ότι η φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε ο OPEC.

Από το 2023 έως το 2029, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,1 mb/d, με τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ να πρωτοστατούν, προσθέτοντας 9,6 mb/d για να φτάσουν τα 66,2 mb/d.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη, κυμαινόμενη γύρω στα 46 mb/d.

Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση εκτός ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται, προσθέτοντας 28 mb/d έως το 2050, ενώ η ζήτηση από τον ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθεί.

Η Ινδία, η λοιπή Ασία, η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς αυτής της αύξησης, με την Ινδία από μόνη της να αναμένεται να αυξήσει τη ζήτησή της κατά 8 mb/d.

Αναλυτικά για τους τομείς

Τομείς όπως τα πετροχημικά, οι οδικές μεταφορές και οι αερομεταφορές πρόκειται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη μελλοντική ζήτηση.

Μόνο τα πετροχημικά προβλέπεται να προσθέσουν επιπλέον 4,9 mb/d της ζήτησης πετρελαίου, λόγω της αυξανόμενης χρήσης αιθάνιου και νάφθας.

Οι οδικές μεταφορές προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά προτού σταθεροποιηθούν, ενώ η ζήτηση των αερομεταφορών θα προσθέσει άλλα 4 mb/d μέχρι το 2050.

Η έκθεση του OPEC υπογραμμίζει επίσης ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% μέχρι το 2050.

Ο οργανισμός τονίζει τη σημασία των συνεχιζόμενων επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050 για να διασφαλιστεί η σταθερή προσφορά.

Σύμφωνα με τον OPEC, η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει ισχυρή για δεκαετίες, με αυξανόμενη ζήτηση σε περιοχές εκτός ΟΟΣΑ και συνεχή ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές πετρελαίου.

Παρά την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η άποψη του OPEC είναι ότι το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη στο άμεσο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης