Διεθνή

Bloomberg: Κίνδυνος για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Bloomberg: Κίνδυνος για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να στηρίξουν τους Ισραηλινούς περισσότερο από ό,τι έκαναν για τον πόλεμο στη Γάζα - Το Ισραήλ θεωρεί μονόδρομο… τις επιθέσεις

Αυξάνονται οι ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για την προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι φόβοι δεν είναι τωρινοί, αλλά υφίστανται εδώ και μήνες.

Εσχάτως έχουν γίνει πολύ πιο δικαιολογημένοι.

Ήδη το Ισραήλ κλιμάκωσε την εκστρατεία του εναντίον της μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν με έναν μαζικό βομβαρδισμό των θέσεων του στον Λίβανο χθες.

Οι επιδρομές σκότωσαν σχεδόν 500 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων περίπου 100 γυναίκες και παιδιά) και τραυμάτισαν 1.650, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους.

Οι άμαχοι πανικοβάλλονται στα νότια της χώρας και στην περιοχή Μπεκάα στα βορειοανατολικά, με χιλιάδες αυτοκίνητα να φράζουν τους δρόμους προς την πρωτεύουσα, τη Βηρυτό.


Στάση και σχέδια του Ισραήλ
Το Ισραήλ
ισχυρίζεται ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενεργήσει πιο επιθετικά μετά από μήνες διπλωματίας (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας).

Παρόλα αυτά απέτυχε να πείσει τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drone.

Αυτά γίνονται για την υποστήριξη της Χαμάς στον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ έκανε επίσημο πολεμικό στόχο την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων στα βόρεια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν η Χεζμπολάχ μετακινήσει τους μαχητές της πίσω περίπου 20 μίλια (32 χιλιόμετρα) από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Φαίνεται να ελπίζει ότι η εναέρια εκστρατεία του Ισραήλ θα είναι αρκετή για να το πετύχει αυτό χωρίς χερσαία επίθεση του οποίου η κυβέρνησή γνωρίζει ότι θα μπορούσε να βαλτώσει τα στρατεύματά του για μήνες (ίσως περισσότερο) και να έχει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σκληρά αντίποινα από τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν πιθανότατα θα ενεργούσε εάν ένιωθε ότι αμφισβητείται η ύπαρξη της Χεζμπολάχ (η σημαντικότερη ομάδα πληρεξουσίων της) ως στρατιωτικής δύναμης.


Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, ίσως χρειαστεί να στηρίξουν το Ισραήλ ακόμη περισσότερο από ό,τι έκαναν για τον πόλεμο στη Γάζα.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος οι τρέχουσες συγκρούσεις να εξελιχθούν στον περιφερειακό πόλεμο που ο υπόλοιπος κόσμος είναι τόσο πρόθυμος να αποφύγει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης