Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανησυχία από την μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής - Χάνονται 1450 GWh την διετία 2023-24

Ανησυχία από την μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής - Χάνονται 1450 GWh την διετία 2023-24
Η κατάσταση αυτή περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης του νερού για την παροχή ευελιξίας στο σύστημα κατά τις ώρες που δεν υπάρχει παραγωγή από ΑΠΕ
Η ξηρασία και το γεγονός ότι το 2024 είναι η χειρότερη υδρολογικά χρονιά της τελευταίας 25ετίας για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες αιχμές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Η αποκλιμάκωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών είναι μάλλον απίθανο να συνεχιστεί και τον επερχόμενο χειμώνα δηλαδή την περίοδο που το ηλεκτρικό σύστημα θα πρέπει να έχει εργαλεία για την αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το γεγονός λοιπόν ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στην προσφορά ενέργειας από υδροηλεκτρικά σε συνδυασμό με το ότι εντός του έτους θα κλείσουν τέσσερα ακόμη λιγνιτικά εργοστάσια δημιουργεί συνθήκες που είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα άνοδο των τιμών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ η μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής ρεύματος εξαιτίας της μείωσης των εισροών υδάτων την περίοδο 2023 -2024 φθάνει στις 1.450 GWh σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαπενταετίας. Εκτιμάται δε ότι η περίοδος 2023-2024 θα είναι η χειρότερη υδρολογική χρονιά της τελευταίας 25ετίας, ενώ η μείωση των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών έως το τέλος Σεπτεμβρίου υπολογίζεται σε 800 GWh.

Η κατάσταση αυτή περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης του νερού για την παροχή ευελιξίας στο σύστημα κατά τις ώρες που δεν υπάρχει παραγωγή από ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει κατακόρυφα τις τιμές της ενέργειας που παράγεται από τα νερά.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό να επαναληφθεί τους επόμενους μήνες το φαινόμενο που είδαμε στη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε, με τη ΔΕΗ να χρησιμοποιεί την υδροηλεκτρική παραγωγή με φειδώ για την κάλυψη των αιχμών της ζήτησης προσφέροντας την ενέργεια σε εξαιρετικά υψηλές γύρω στις 8 το βράδυ όταν έσβηναν τα φωτοβολταικά. Για κάποιες ώρες η τιμή εκτοξεύτηκε ακόμη και στα 950 ευρώ/MWh, ενώ ακόμη και όταν αποκλιμακώθηκε η ζήτηση, κινήθηκε στα 350 ευρώ/MWh για τις συγκεκριμένες ώρες.


Κλείσιμο των λιγντικών

Με δεδομένο λοιπόν ότι το νερό είναι είδος εν ανεπαρκεία πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην αγορά χονδρικής δεν θα λήξει σύντομα.
Άλλωστε παράλληλα με το υδρολογικό πρόβλημα η ΔΕΗ προχωρεί το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης το οποίο θεωρεί απολύτως επιβεβλημένο, καθώς υπολογίζεται ότι το κόστος παραγωγής από τον λιγνίτη στην καλύτερη περίπτωση είναι 125 ευρώ/MWh ενώ φθάνει έως και τα 180 ευρώ/MWh και βεβαίως η λιγνιτική παραγωγή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευέλικτη παραγωγή, που καλύπτει τα κενά των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ και μετά την μικρή παράταση (ενός μήνα) που δόθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα «σβήσουν» οι δυο λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου (1 και 2) ενώ έως το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν η Μεγαλόπολη και η Μελίτη στη Φλώρινα.

Επίσης το 2025 προβλέπεται να σβήσουν τρεις ακόμη μονάδες του Αγίου Δημητρίου (3,4 και 5) ενώ το 2026 σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ θα τεθεί εκτός λειτουργίας και η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα που διαθέτει και η οποία επί του παρόντος υπολειτουργεί η Πτολεμαΐδα 5.

Όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΔΕΗ «η εποχή του λιγνίτη έχει τελειώσει». Στην στρατηγική της επιχείρησης βρίσκεται πλέον το φυσικό αέριο και οι μονάδες ΑΠΕ, ενώ θεωρούν ότι τα υδροηλεκτρικά θα παίξουν ρόλο «κλειδί» στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.

Πάντως με τα σημερινά δεδομένα και κυρίως με την ξηρασία που πλήττει τη χώρα οι επόμενοι μήνες αναμένονται δύσκολοι από πλευράς ενεργειακών τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης