Ενέργεια

Ανεβαίνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου λόγω πολέμων

Ανεβαίνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου λόγω πολέμων

Μέση Ανατολή και Ρωσοουκρανικό τις ωθούν στα ύψη εν μέσω φόβου για την προμήθεια (Oilprice)

Τα υφιστάμενα πολεμικά μέτωπα επηρεάζουν τις τιμές, τη ζήτηση και τον εφοδιασμό του φυσικού αερίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το Oilprice.com.

Οι τιμές αναφοράς για το προαναφερόμενο καύσιμο της «γηραιάς ηπείρου» αυξήθηκαν νωρίς τη Δευτέρα 23/9, εν μέσω συνεχιζόμενων κινδύνων για την προμήθεια από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και ενός ψυχρότερου χειμώνα.

Συγκεκριμένα στις 11:34 π.μ. στο Άμστερνταμ, τα ολλανδικά TTF Natural Gas Futures (σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη), αυξήθηκαν κατά 2,35% στα 39,20 δολάρια (35,25 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh).

Μετά από εβδομαδιαία πτώση 3,4% την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τους κινδύνους για την προμήθεια από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας στη ρωσική περιοχή Kursk, όπου η μέτρηση αερίου Sudzha βρίσκεται ο σταθμός άντλησης ρωσικού αερίου δυτικά προς την Ευρώπη.

 

Γεμάτα τα ευρωπαϊκά «ντεπόζιτα», αλλά…

Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (Ένωση των φορέων εκμετάλλευσης υποδομών αερίου της Ευρώπης), η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πλέον πλήρης κατά περισσότερο από 93%. Αυτό παρέχει κάποια διαβεβαίωση σχετικά με την προμήθεια ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Ωστόσο, το φυσικό αέριο στην αποθήκευση δεν θα κάλυπτε τις ανάγκες της Ευρώπης για το χειμώνα. Επομένως οι έμποροι παρακολουθούν πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού ως παράγοντες που οδηγούν τις τιμές.

 

Τα ενεργά πολεμικά μέτωπα

Οι μάχες στην περιοχή Κουρσκ στη Ρωσία συνεχίζονται, ενοχλώντας τους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου για τη μεταφορά ρωσικής προμήθειας στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας λήγει στα τέλη του 2024. Η Ουκρανία έχει επισημάνει ότι δεν θα διαπραγματευόταν την επέκταση της συμφωνίας.

Στη Μέση Ανατολή, οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αυξάνονται, καθώς η περιοχή βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα ενός εκτεταμένου πολέμου, απειλώντας δυνητικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ, τα οποία παρέχουν αέριο στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.


Νορβηγία και πρόγνωση καιρού

Στη Νορβηγία, οι εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις Skarv και Sleipner έχουν παραταθεί. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά της σκανδιναβικής χώρας στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα είναι λίγο χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τέλος, οι καιρικές προβλέψεις δείχνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνηθισμένες σε μέρη της Ευρώπης μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενισχύοντας δυνητικά τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης