Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αυστρία: “Nαι” από την Κομισιόν σε ενισχύσεις  2,7 δισ. ευρώ για τη μείωση του CO2 της βιομηχανίας  

Αυστρία: “Nαι” από την Κομισιόν σε ενισχύσεις  2,7 δισ. ευρώ για τη μείωση του CO2 της βιομηχανίας   

 Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2030 και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 της Αυστρίας κατά περίπου 10,5 εκατομμύρια τόνους

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα σχέδια της Αυστρίας να προσφέρει έως και 2,7 δισ. ευρώ σε κρατική ενίσχυση στις εταιρείες της για να τις υποστηρίξει να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα από τις βιομηχανικές διεργασίες, σύμφωνα με το Μontel.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2030 και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 της Αυστρίας κατά περίπου 10,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2040, ανέφερε η EΕ.

Αυτό θα βοηθήσει την Αυστρία να πετύχει τον στόχο της να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040, καθώς και να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ, ανέφερε η EC.

Η Αυστρία θα χορηγήσει τη βοήθεια μέσω δημοπρασιών, με την πρώτη να αναμένεται φέτος.

Τα έργα θα υποβάλλουν προσφορές για ενίσχυση ανά τόνο αποφυγής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και όλα τα υποστηριζόμενα έργα θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Άμεσες επιχορηγήσεις

 Η ενίσχυση θα δοθεί ως άμεσες επιχορηγήσεις, είτε για να καλύψει ένα μερίδιο του επιπλέον επενδυτικού κόστους που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών CO2, είτε ένα μερίδιο τόσο των πρόσθετων επενδύσεων όσο και των λειτουργικών δαπανών που απαιτούνται.

Για το τελευταίο, τα έργα θα λάβουν συμβάσεις στήριξης έως και 10 ετών. Η χορηγούμενη ενίσχυση θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο για να διασφαλίζεται ότι καλύπτει μόνο την πραγματική διαφορά κόστους μεταξύ της παραγωγής με βάση τα ορυκτά και της παραγωγής με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε η EC.

Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό επίκεντρο για την ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια. Η πρόεδρος της Εππιτροπής Ursula von der Leyen έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει μια καθαρή βιομηχανική συμφωνία στις αρχές του 2025. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης