Χρηματιστήριο & Αγορές

ΒΕΤΑ: Σε φάση αναμονής τεχνικά η αγορά

ΒΕΤΑ: Σε φάση αναμονής τεχνικά η αγορά
Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε την συνολική διαγραμματική οπτική της προηγούμενης εβδομάδας

Η έλλειψη δυναμικής στο ΧΑ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό την εβδομάδα που πέρασε καθώς η εγχώρια αγορά έδειξε χαμηλό βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές και αυτονομήθηκε σε μια πλάγια κίνηση περιορισμένου εύρους. Τα αντανακλαστικά της αγοράς μοιάζουν αδρανοποιημένα και εκτονώνονται σε επιμέρους εξάρσεις δύο-τριών συνεδριάσεων αποτυπώνοντας μια παρατεταμένη στάση αναμονής ενόψει των διαθέσεων μετοχικών πακέτων σημαντικού συναλλακτικού μεγέθους.

Χωρίς ρυθμό και κατεύθυνση

Με το βασικό επιδραστικό κομμάτι των ανακοινώσεων εξαμήνου εταιρειών υψηλού ειδικού βάρους να αποτελούν πλέον παρελθόν και τις ημερομηνίες σταθμούς (Moody’s και FED) να μην έχουν αλλάξει σημαντικά την εικόνα της αγοράς, το ΧΑ μπαίνει πλέον στους ρυθμούς της δημόσιας προσφοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Ο εν λόγω καταλύτης ως τώρα έχει επιδράσει ανασταλτικά ως προς την εισροή κεφαλαίων καθώς η διακράτηση ρευστότητας από την θεσμική κοινότητα εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς μιας καλύτερης κατανομής μετοχών σε ενδεχόμενη υπερκάλυψη της προσφοράς, ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα ως το τέλος του μήνα δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν σε στενό εύρος και οι κινήσεις τοποθετήσεων θα είναι αυστηρά επιλεκτικές συναρτώμενες από οικονομικές επιδόσεις ή σημαντικά νέα.

Στο εξωτερικό η εμπροσθοβαρής μείωση των επιτοκίων από την FED κατά 50 μονάδες βάσης κυριάρχησε στο χρηματιστηριακό προσκήνιο δίνοντας αφορμές στους Αμερικανικούς Δείκτες να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά και να απειλούν πλέον με σπάσιμο της αρνητικής παράδοσης των χρηματιστηριακών αποδόσεων του Σεπτεμβρίου.

Η προοπτική για τα αμερικανικά επιτόκια τιμολογεί μείωση 75 μονάδων βάσης ως το τέλος του έτους ενώ η βασική εστίαση έχει φύγει από το ύψος του πληθωρισμού και έχει επικεντρωθεί στην απασχόληση η οποία αποτυπώνει πιο αντιπροσωπευτικά τις τάσεις ζήτησης στην οικονομία. Παράλληλα οι ισχυρές διαβεβαιώσεις για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας έδωσαν το έναυσμα που χρειάζονταν οι αγορές αυξάνοντας την διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Η τεχνική εικόνα

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε την συνολική διαγραμματική οπτική της προηγούμενης εβδομάδας. Η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα στενότερο εύρος διακύμανσης σε μια πλάγια κίνηση κατακτώντας ένα μικρό δικαίωμα στην άρνηση νέων τοπικών χαμηλών. Τόσο ο κινητός μέσος όρος των 30 όσο και ο κινητός μέσος όρος των 50 συνεδριάσεων βρίσκονται σε σύγκλιση με τον Γενικό Δείκτη τιμών εντείνοντας την αναποφασιστικότητα που από τα μέσα Αυγούστου είναι κυρίαρχη στο βασικό διάγραμμα της Αγοράς.

Οι ταλαντωτές επίσης βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες ωστόσο οι πωλητές πιθανότατα έχασαν μια καλή ευκαιρία να οδηγήσουν τις τιμές έξω από τα όρια της συσσώρευσης δοκιμάζοντας τις αντοχές στήριξης του κινητού μέσου όρου των 200 συνεδριάσεων (1.388 μονάδες). Πλέον οι πιθανότητες δείχνουν να είναι μοιρασμένες ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Γενικός Δείκτης βραχυπρόθεσμα αφού στο ζωτικό πεδίο δράσης μεταξύ 1.410 – 1.430 μονάδων οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης δείχνουν ισορροπημένες.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της προθεσμίας (30/09) ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου η ατζέντα των ανακοινώσεων είναι πιο γεμάτη με μικρότερες και μεσαίες σε μέγεθος εταιρίες.
Στις κυριότερες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Profile (23/09) Εβροφάρμα (24/09), AS Company, ΑΔΜΗΕ (25/09), ΕΥΔΑΠ, Ιντερτεκ, Τερνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Λούλης (26/09), Alumil, Trastor, Alpha Trust AM, ΟΛΠ, Revoil, Orilina ΑΕΕΑΠ, ΕΥΑΘ (27/09). Ακόμα, την Πέμπτη 26/09 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα την αγορά ιδίων μετοχών εώς το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (προηγ. δημ. 3,09%).

www.worldenergynews.gr

 





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης