Τι συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση
Το υψηλό κόστος ενέργειας, το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2 το οποίο θα αυξηθεί λόγω της πολιτικής της πράσινης μετάβασης, ήταν τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Η Ένωση που έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ανάδειξης των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας από τις υψηλές τιμές ενέργειας, σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα σειρά επαφών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασικό όπλο στην προσπάθεια των ελληνικών ενεργοβόρων βιομηχανιών να καταστεί σαφές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα όσο είναι νωρίς, είναι η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αντώνης Κοντολέων, ο οποίος μάλιστα κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση παρουσίασε τις βασικές συνιστώσες της έκθεσης Ντράγκι που αφορούν τη βιομηχανία, το σημαντικότερο στοιχείο της έκθεσης είναι ότι «αναδεικνύει το πρόβλημα αλλά και τους βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ενεργοβόρων βιομηχανιών σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνας αλλά και άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
Όπως αναφέρει η έκθεση Ντράγκι «Πολλές άλλες περιοχές του κόσμου δεν έχουν επί του παρόντος στόχους μείωσης άνθρακα που είναι τόσο φιλόδοξοι όσο στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, δεν απαιτούν επενδύσεις απανθρακοποίησης παρόμοιου μεγέθους».
Τα μέτρα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Κοντολέων «Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι η έκθεση εντοπίζει τα ρυθμιστικά μέτρα, που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, όπως το CBAM και ο σταδιακός μηδενισμός των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 έως το 2035.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση αναφέρει για το ETS τα εξής: «Η δωρεάν κατανομή πιστοποιητικών ETS στη βαριά βιομηχανία πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά. Αυτό ωθεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ουσιαστική απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2030, καθώς η τιμή του άνθρακα αναμένεται από πολλούς αναλυτές να φτάσει περίπου τα 100 ευρώ/τόνο ή και περισσότερο έως το 2030. Αυτό αυξάνει το κόστος για τη βιομηχανία και δυνητικά επιβαρύνει αρνητικά την ανταγωνιστικότητά της».
Σύμφωνα με το πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ η έκθεση ενστερνίζεται τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει επίσημα οι ενώσεις που εκπροσωπούν τις βιομηχανίες ενώ παράλληλα προτείνει «Στενή παρακολούθηση και βελτίωση του σχεδιασμού του CBAM κατά τη μεταβατική φάση. Όπως αναφέρει «πρέπει να αξιολογηθεί εάν θα αναβληθεί η μείωση της παροχής δωρεάν δικαιωμάτων ETS και εάν η εφαρμογή του CBAM είναι αναποτελεσματική».
Σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η έκθεση αποδέχεται ότι υπάρχει ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο αγοράς που σήμερα εμποδίζει το χαμηλό κόστος των ΑΠΕ να περάσει στη βιομηχανία.
Όπως αναφέρει ο κ. Κοντολέων οι επισημάνσεις αυτές έχουν περισσότερη σημασία για την Ελλάδα όπου ισχύει ότι όλη η παραγόμενη ενέργεια περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη χονδρεμπορική αγορά, ακόμη και εάν αφορά ΡΡΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιστοποιηθεί ότι μία ενεργοβόρος βιομηχανία καταναλώνει πράσινη ενέργεια.
Η έκθεση προτείνει την αποδέσμευση της αποζημίωσης των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας από τη θερμική παραγωγή μέσω των ΡΡΑ και των CFD με ένα εναρμονισμένο τρόπο για παράδειγμα με ξεχωριστή αγορά. Δηλαδή προτείνει μοντέλο δύο αγορών. Επίσης αναφέρει ότι υποχρεούνται οι προμηθευτές να πουλήσουν σε βιομηχανίες ένα μέρος της επιδοτούμενης παραγωγής τους στο κόστος συν κάποιο κέρδους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρέπει να «απαιτείται από τους προμηθευτές να παρέχουν ένα προκαθορισμένο μικρό μερίδιο της δημόσιας επιδοτούμενης παραγωγής τους μέσω PPA στο κόστος παραγωγής συν προσαύξηση, σε συγκεκριμένες βιομηχανίες που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό»
ΡΡΑs και Green Pool
Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχει ανάγκη να δοθούν κατευθύνσεις ώστε να ενισχυθεί η συγκέντρωση της ζήτησης της βιομηχανίας για πράσινη ενέργεια μέσω PPAs υπό την εποπτεία ενός δημόσιου φορέα που θα λειτουργεί ως μοναδικός αγοραστής και πωλητής. Πρόκειται όπως λέει ο κ. Κοντολέων, για μια πρόταση που προσομοιάζει με την ελληνική πρόταση για το Green Pool το οποίο επί του παρόντος έχουν απορρίψει οι Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι η συγκέντρωση της ζήτησης θα μπορούσε να επιτρέψει τη βελτίωση της (βραχυπρόθεσμης) συσχέτισης μεταξύ του (συνολικού) προφίλ βιομηχανικής ζήτησης και των μεταβλητών προφίλ παραγωγής ΑΠΕ μειώνοντας έτσι τους κινδύνους αντιστάθμισης τιμών και προφίλ και μειώνοντας την τιμή PPA εξασφαλίζοντας ανταγωνιστική τιμή, μακροπρόθεσμη σταθερότητα. τιμών και χαμηλότερων άμεσων εκπομπών».
Τέλος ο κ. Κοντολέων επισημαίει ότι η έκθεση προτείνει ακόμη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποζημίωσης για την ευέλικτη ισχύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών αναφέροντας τα εξής: «Δημιουργήστε έναν τυπικό μηχανισμό αντιστάθμισης για την ευελιξία της βιομηχανικής ζήτησης για να ενισχύσετε οικονομικά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ. Η ανταπόκριση της βιομηχανικής ζήτησης μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος του ενεργειακού συστήματος, να ωφελήσει την ενσωμάτωση των ΑΠΕ και να ενισχύσει τη συνολική ευελιξία του δικτύου, με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία».
www.worldenergynews.gr