Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ουκρανία θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μετά τη λήξη της συμφωνίας με την Gazprom

Η Ουκρανία θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μετά τη λήξη της συμφωνίας με την Gazprom
Το Κίεβο έτοιμο να προμηθεύσει αζερικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με το Ukrainska Pravda

Η Ουκρανία συμφώνησε να διαμετακομίσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη ως προσωρινό μέτρο μετά τον τερματισμό της συμφωνίας διαμετακόμισης με τη Ρωσία φέτος, ανέφερε την Πέμπτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrainska Pravda, σύμφωνα με το Reuters .
Η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη ρωσική Gazprom πρόκειται να λήξει στα τέλη του τρέχοντος έτους και το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να την ανανεώσει εν μέσω του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να βασίζονται στο αέριο από τη Ρωσία που διασχίζει την Ουκρανία μέσω αγωγού - έχοντας εξασφαλίσει εξαίρεση από την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου - και επιθυμούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες.
Αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι η ΕΕ και το Κίεβο ζήτησαν από το Μπακού να διευκολύνουν τις συζητήσεις με τη Ρωσία, με μια πιθανή επιλογή ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αγοράσει ρωσικό αέριο για τον εαυτό του προκειμένου να ελευθερώσει μέρος του δικού του φυσικού αερίου για εξαγωγή στην ΕΕ.

Διευκόλυση για την μετάβαση

"Κατανοούμε ότι η ΕΕ χρειάζεται χρόνο για να εγκαταλείψει τελείως το ρωσικό αέριο. Και κάνουμε αυτό το βήμα για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση ευκολότερη για την ΕΕ", ανέφερε το Ukrainska Pravda επικαλούμενο πηγή στην ουκρανική κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία, παρόλο που κάποιο ρωσικό αέριο μπορεί να αναμιχθεί με αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή στο υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και μια άλλη στην ενεργειακή εταιρεία SOCAR απέρριψαν και οι δύο την αναφορά όταν επικοινώνησαν με το Reuters.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι αισιόδοξος για μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι όγκοι διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας είναι πιθανό να ανέλθουν συνολικά σε 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης