Τελευταία Νέα
Διεθνή

Google: Άκυρο το πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν

Google: Άκυρο το πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν
Η Google αντιμετωπίζει επίσης σημαντικό αντιμονοπωλιακό έλεγχο στο δικαστήριο των ΗΠΑ
Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την Τετάρτη (18/9) το πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google για αθέμιτες ανταγωνιστικές πρακτικές με το προϊόν AdSense, αφήνοντας στην Επιτροπή το περιθώριο των δύο μηνών περίπου για να ασκήσει έφεση.

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Επιτροπή, η οποία επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρεις υποθέσεις ανταγωνισμού. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το τελευταίο πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2019, η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διαδικτυακής διαφήμισης αναζήτησης.

Η Google επέβαλε περιοριστικές ρήτρες σε συμβάσεις με ιστότοπους τρίτων μερών που χρησιμοποιούσαν το προϊόν AdSense for Search, το εργαλείο της Google για τη δημιουργία εσόδων από τους ιστότοπους μέσω διαφημίσεων, μεταξύ 2006 και 2016. Αυτές οι αποκλειστικές ρήτρες φέρονται να εμπόδιζαν τις υπηρεσίες διαφημίσεων ανταγωνιστών να εμφανίζονται στους εν λόγω ιστότοπους, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό.

«Το Γενικό Δικαστήριο […] ακυρώνει την απόφαση με την οποία η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Google», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το Γενικό Δικαστήριο γράφει ότι η Επιτροπή «δεν έλαβε υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις κατά την αξιολόγηση» των καταχρηστικών συμβατικών ρητρών της Google και του ορισμού της καλυπτόμενης αγοράς.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε ότι οι εν λόγω ρήτρες «συνιστούν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης » και, ως εκ τούτου, δεν παραβιάζουν τις Συνθήκες της ΕΕ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο αναγνώρισε τα λάθη της αρχικής απόφασης και ακύρωσε το πρόστιμο», δήλωσε στο Euractiv εκπρόσωπος της Google.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι συμβάσεις της Google τροποποιήθηκαν το 2016 προκειμένου να αφαιρεθούν οι διατάξεις που αμφισβητεί η Επιτροπή.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με τις συμφωνίες Google AdSense, για να διαθέτουν πλαίσιο αναζήτησης Google, οι ιστότοποι έπρεπε να προβάλουν αποκλειστικά διαφημίσεις που παρείχε η Google.

Επιπλέον, η Google απαιτούσε premium συνδρομή για τις διαφημίσεις της και περιλάμβανε περιοριστικές ρήτρες τροποποίησης στις συμβάσεις της, βάσει των οποίων οι εκδότες έπρεπε να «ζητούν γραπτή έγκριση» από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό πριν από οποιαδήποτε τροποποίηση στον τρόπο προβολής των διαφημίσεων των ανταγωνιστών.

Η Google άσκησε έφεση κατά του προστίμου τον Ιούνιο του 2019, υποστηρίζοντας ότι οι πρακτικές της είχαν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν μια συνεπή εμπειρία των χρηστών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τώρα δύο μήνες και 10 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ).

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο Euractiv ότι η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ θα αξιολογήσει την απόφαση, αλλά δεν επιβεβαίωσε ή διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η ευρύτερη εικόνα

Αυτή η νομική διαμάχη είναι ένα από τα τρία πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή στην Google κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Συνολικά, η Κομισιόν έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google, για τα οποία η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ένα από τα πρόστιμα της Επιτροπής, ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκε επειδή διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία έκανε αυτοαναφορές στην υπηρεσία Google Shopping στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Μια άλλη νομική διαμάχη για πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή υποστήριξε ότι η εταιρεία περιόριζε τον ανταγωνισμό μέσω του λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων της, Android.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε το πρόστιμο τον Σεπτέμβριο του 2022, αν και το περιόρισε σε 4,125 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, η Google άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τον Ιούνιο του 2023, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Google ενδέχεται να είχε ευνοήσει το δικό της εργαλείο ανταλλαγής, το AdX, ξεκινώντας από το 2014. Η Google μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισής της, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) αποφάνθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 ότι η Google χρησιμοποίησε τη δεσπόζουσα θέση της για να δώσει αθέμιτο πλεονέκτημα στην AdX.

Η Google αντιμετωπίζει επίσης σημαντικό αντιμονοπωλιακό έλεγχο στο δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σημειώνεται βέβαια ότι η διαφήμιση είναι η κύρια πηγή εσόδων της Google.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης