Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: Μείωσε τα επιτόκια 0,5%, στο εύρος 4,75% με 5%

Fed: Μείωσε τα επιτόκια 0,5%, στο εύρος 4,75% με 5%
Αν και παραδέχεται πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι οικονομικές προοπτικές αβέβαιες, η Fed χαλαρώνει σημαντικά τη νομισματική πολιτική
Σε μείωση επιτοκίων πολιτικής -για πρώτη φορά σε 4 χρόνια- κατά 50 μ.β. στο εύρος 4,75% με 5%, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σε μία προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, να ικανοποιήσει τους επενδυτές και να ανυψώσει το... ηθικό των Δημοκρατικών και δη της υποψήφιας προέδρου Kamala Harris ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 2024.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν διχαστεί μεταξύ των προβλέψεων για μείωση 25 ή 50 μονάδων βάσης.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), οι πρόσφατοι δείκτες για τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχουν επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί αλλά παραμένει χαμηλό.
Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής, αλλά παραμένει υψηλός.


«Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι ισορροπημένοι.
 
Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC είναι προσεκτική. (...)
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του -αμερικανικού- Δημοσίου και χρεόγραφα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων», σχολιάζει η Fed.

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές προβλέψεις για τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η Fed αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη και ανεργία στις ΗΠΑ το 2024, σε 2% (από 2,1%) και 4,4% (έναντι πρόβλεψεις για ανεργία 4% στο τέλος του τρέχοντος έτους) αντίστοιχα.
Βέβαια, αναμένει χαμηλότερο πληθωρισμό στο τέλος του έτους, στο 2,3% έναντι πρόβλεψης για 2,6%.
Οι υπόλοιπες προβλέψεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες:

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-18_211111.png


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης