Τελευταία Νέα

Tην ώρα που στην Ελλάδα αγκομαχούμε, στη Γαλλία οι τιμές έγραψαν -20 ευρώ/MWh !

Tην ώρα που στην Ελλάδα αγκομαχούμε, στη Γαλλία οι τιμές έγραψαν -20 ευρώ/MWh !
Oι αρνητικές τιμές εμφανίζονται όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση, ένα σενάριο που γίνεται όλο και πιο συχνό καθώς η Ευρώπη συνεχίζει την επιθετική της ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Την ώρα που οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη και προβληματίζουν εκτός από τα νοικοκυριά, το σύνολο των παραγωγικών τάξεων και της εγχώριας βιομηχανίας, στη Γαλλία εμφανίζεται όλο και συχνότερα το φαινόμενο των αρνητικών τιμών.

Άλλωστε, λόγω ακριβώς των υψηλών τιμών ενέργειας σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ, πολλές κυβερνήσεις- μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας- έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν, αναζητώντας επιγόντως λύσεις στο πρόβλημα.

Αρνητικές τιμές
κατέγραψε για αρκετές ώρες η αγορά ενέργειας της Γαλλίας εχθές (17/9), εν μέσω υποτονικής ζήτησης και υψηλής παραγωγής από ΑΠΕ.

Οι γαλλικές ενδοημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονταν σε χαμηλά επίπεδα έως και -20 ευρώ/MWh στο χρηματιστήριο Epex Spot, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μέχρι στιγμής φέτος, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία υπολείπεται των προβλέψεων του διαχειριστή του δικτύου, RTE, καθώς η γαλλική και η ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνουν μικρή -αν όχι καθόλου- ανάπτυξη.

Η Γαλλία, η οποία αντλεί περίπου το 70% του ρεύματός της από την πυρηνική ενέργεια, επέστρεψε πέρυσι στην πρώτη θέση των καθαρών εξαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς ο πυρηνικός της στόλος επανήλθε σε λειτουργία και η εγχώρια ζήτηση ήταν χαμηλότερη.

Ακόμη και με τα υψηλά επίπεδα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία υπερέβη τη ζήτηση για αρκετές ώρες την Τρίτη.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δει μηδενικές ή αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις περισσότερες ώρες που έχουν καταγραφεί φέτος, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της αναντιστοιχίας μεταξύ των ωρών προσφοράς και ζήτησης για την ηλιακή ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση, ένα σενάριο που γίνεται όλο και πιο συχνό καθώς η Ευρώπη συνεχίζει την επιθετική της ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο αριθμός των εμπορεύσιμων ωρών κατά τις οποίες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μηδενικές ή αρνητικές έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής φέτος σε μεγάλες αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Φινλανδία και η νότια Σουηδία, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG που επικαλείται το Reuters.

Οι μηδενικές ή αρνητικές τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν τις επενδύσεις σε προσθήκες δυναμικότητας, οπότε γίνεται λόγος για την ανάγκη υψηλότερων επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας, μέσω των οποίων οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφύγουν την περικοπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή θα πρέπει να πληρώσουν για να αποφορτίσουν την ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης