Περιβάλλον

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή το Κλιματικό Σύμφωνο του Δήμου Αθηναίων

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή το Κλιματικό Σύμφωνο του Δήμου Αθηναίων

10 στρατηγικές προτεραιότητες για τη μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα κατά 80% έως το 2030 - Συνυπογράφουν 75 φορείς

Το Κλιματικό Σύμφωνο του Δήμου Αθηναίων στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έχει πλέον υποβληθεί (είχε προηγηθεί η υπερψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναμένονται οι παρατηρήσεις πριν την οριστικοποίηση του. Το Κλιματικό Σύμφωνο συνυπέγραψαν 75 φορείς.

Η Αθήνα τώρα περιμένει να λάβει επισήμως το σήμα #NetZeroCities, επιπλέον τεχνική βοήθεια και οικονομική υποστήριξη για να βρεθεί στις κλιματικά (και κοινωνικά) πρωτοπόρες πόλεις.

Στις 12/9 δηλώθηκε η δέσμευση 75 φορέων να δουλέψουν μαζί, συνυπογράφοντας το Σύμφωνο Κλιματικής Ουδετερότητας της Αθήνας, με 10 στρατηγικές προτεραιότητες για τη μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα κατά 80% έως το 2030.

Ουσιαστικά  το Σύμφωνο είναι ένα εργαλείο (και) Κοινωνικής πολιτικής και αναζωογόνησης της οικονομίας την κατεύθυνση βιωσιμότητας, και αποτελεί ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

«Στον Δήμο Αθηναίων, σχεδιάζουμε για την πόλη, μαζί με τους φορείς και τους πολίτες, αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε ευνοϊκές πρακτικές για το περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενεργειακή δημοκρατία, τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της άμυνας της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τους κατοίκους, τις γειτονιές, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Την πόλη μας τη θέλουμε πιο πράσινη, συνεκτική κοινωνικά, όμορφη, βιώσιμη, φιλική και ανθεκτική για εμάς και τα παιδιά μας.

Μέσα σε 9 μήνες έγινε ένα μικρό θαύμα, γιατί η πολιτική βούληση μετατράπηκε σε σκληρή εργασία, κινητοποίηση υπηρεσιών, ανθρώπινων πόρων, συνεργασία με φορείς για να διαμορφώσουμε το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης και το Επενδυτικό Σχέδιο» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος (Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας).

Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος του Πράσινου Ταμείου και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, Θύμιου Μπακογιάννη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης