Ενέργεια

Φον ντερ Λάιεν: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η πράσινη μετάβαση σε πρώτο πλάνο

Φον ντερ Λάιεν: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η πράσινη μετάβαση σε πρώτο πλάνο
Σύμφωνα με το Euractiv, οι επιστολές που απέστειλε η Γερμανίδα πολιτικός εμπεριέχουν τα βασικά σχέδια δράσης για την ενέργεια και το κλίμα
Η δεκαετία που διανύουμε θα είναι γεμάτη νέα νομοθετήματα για την ενέργεια και το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις επιστολές που απέστειλε την Τρίτη (17/9) στους αντιπροσώπους των επιτρόπων της.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι επιστολές που απέστειλε η Γερμανίδα πολιτικός εμπεριέχουν τα βασικά σχέδια δράσης για την ενέργεια και το κλίμα που εδράζονται στις υποσχέσεις που έδωσε κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την ενέργεια, η φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να συνεχίσει την ώθηση της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα που έχει ήδη ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της - και να σώσει τις βιομηχανικές εστίες της ηπείρου ανασυγκροτώντας τα ενεργειακά της συστήματα.

Όπως αναμενόταν, η δέσμευσή της για δράση για το κλίμα παραμένει στο ακέραιο, ωστόσο στη δεύτερη θητεία της, φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια στάση φίλα προσκείμενη και προς τις επιχειρήσεις.

Οι νέοι Επίτροποι

Οι νέοι Επίτροποι αναμένεται τώρα να υλοποιήσουν τους κανόνες της Πράσινης Συμφωνίας από την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν, αλλά όπως ανέφερε στην επιστολή της προς τον Wopke Hoekstra, η εφαρμογή πρέπει να γίνει με τον «απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο».

Η επιστολή της προς τον Hoekstra επιβεβαίωσε επίσης κάποια αναδίπλωση, καθώς γίνεται αναφορά στην ανάγκη να αμβλυνθεί η de facto απαγόρευση του 2035 για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης με μια «στοχευμένη τροποποίηση», ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο για τα αυτοκίνητα αυτά, εάν τροφοδοτούνται με συνθετικά «ηλεκτρονικά καύσιμα».

Επιβεβαίωση των σχεδίων μείωσης των εκπομπών κατά 90%

Κάτι ακόμα που έγινε σαφές με τις επιστολές -συμπεριλαμβανομένης και αυτής προς την Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα, την οποία η φον ντερ Λάιεν διόρισε στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για μια καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση- είναι ότι η Γερμανίδα εμμένει στον στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% μέχρι το 2040.

Σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως, η πρόεδρος της Κομισιόν σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2040 - ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο από τον στόχο του 55% για το 2030.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο οποίος μένει να κατοχυρωθεί και νομοθετικά, οι Ριμπέρα και Hoekstra θα πρέπει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σχετικά με μια νομοθετική δέσμη για το «πλαίσιο μετά το 2030».

Ο εξηλεκτρισμός θα κάνει τη βαριά δουλειά

Σύμφωνα με τα σχέδια της Γερμανίδας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, η ηλεκτροκίνηση θα χρειαστεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας.  

Ο Δανός Επίτροπος της Ενέργειας, ο σοσιαλιστής Dan Jørgensen, θα πρέπει να αναπτύξει τώρα μια νέα πρωτοβουλία για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής για την ενίσχυση των επενδύσεων και ενός σχεδίου δράσης για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Jørgensen θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στην επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και να «εξετάσει» το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να επιτρέψει την ταχύτερη αδειοδότηση.

Αναμένεται επίσης να προωθήσει την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων, αν και δεν δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Ο Hoekstra και ο Jørgensen έχουν αναλάβει τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα και ο Jørgensen την κατάρτιση οδικού χάρτη για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τα ρωσικά καύσιμα.

Ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Jørgensen θα πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ, ενώ ο Γάλλος φιλελεύθερος Stéphane Séjourné, ο οποίος θα είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την ευημερία και τη βιομηχανική στρατηγική, θα επικεντρωθεί στην επάρκεια των κρίσιμων πρώτων υλών.

Οι επιστολές της φον ντερ Λάιεν περιέχουν επίσης αρκετές ιδέες σχετικά με το πώς η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανική στρατηγική της στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, με αρκετούς επιτρόπους να τους ανατίθεται να αναλάβουν να φέρουν την αποστολή σε πέρας.

Πολλά από αυτά που προτείνει η φον ντερ Λάιεν υπάρχουν ήδη ή περιγράφονται στις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε για τη νέα της Επιτροπή τον Ιούλιο, όπως ο σχετικός νόμος για την επιτάχυνση της απεξάρτησης της βιομηχανίας από τον άνθρακα ή οι αναθεωρημένοι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις που ευνοούν τα προϊόντα της ΕΕ.

Σχέδια και για την πυρηνική ενέργεια

Η πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να δει «μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες» στην Ευρώπη μέχρι τη δεκαετία του 2030 και νέες αγορές για τη δέσμευση, τη μεταφορά και την αποθήκευση CO2.

Το αν οι φιλοδοξίες της θα γίνουν εν τέλει πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από το αν οι εθνικές κυβερνήσεις θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης