Διεθνή

Λίβανος: Σκηνές χάους με 3.000 τραυματίες και 9 νεκρούς από μπαράζ εκρήξεων

Λίβανος: Σκηνές χάους με 3.000 τραυματίες και 9 νεκρούς από μπαράζ εκρήξεων
Σύμφωνα με τους New York Times, οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο
Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν, έπειτα από ταυτόχρονη έκρηξη στις συσκευές τηλε-ειδοποίησης που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αναφέρθηκαν από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για την αιτία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές της Χεζμπολάχ και ένα κορίτσι 16 ετών, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία. Άλλες πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε σούπερ μάρκετ, σε κουρεία, στους δρόμους, στα αυτοκίνητα, ακόμη και σε σπίτια με τραγικό απολογισμό έως αυτή την ώρα  9 νεκρούς και σχεδόν 2.800 τραυματίες.

Χεζμπολάχ: Εξ ολοκλήρου υπεύθυνο το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» έπειτα από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είχε δηλώσει στο AFP ότι επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

Άλλος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η Χεζμπολάχ στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Τραυματίστηκε και ο Ιρανός πρέσβης

Κατά το ιρανικό πρακτορείο Mehr, ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από έκρηξη στον βομβητή του.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία πάντα κατά τους Τάιμς, ενώ πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια»

Μερικές δεκάδες γραμμάρια εκρηκτικής ύλης -ως και 57 γραμμάρια- τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών μαζί με πυροκροτητές, που εξερράγησαν στις 15.30 τοπική ώρα,  μετά από μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές.

Οι βομβητές εξερράγησαν μία ημέρα αφότου οι Ισραηλινοί ηγέτες προειδοποίησαν ότι σκέφτονται να εντείνουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει εάν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη αυξηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης