Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέχρι και τα 250 ευρώ/τόνο η τιμή των EUAs έως το 2034 (Montel)

Μέχρι και τα 250 ευρώ/τόνο η τιμή των EUAs έως το 2034 (Montel)
Περισσότερες από 4.000 μεγάλες εταιρείες -που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εκπομπών της ΕΕ- έχουν κάνει σταθερά βήματα προς την απανθρακοποίηση
Η σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων στο ΣΕΔΕ της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση του ανώτατου ορίου εκπομπών, θα μπορούσε να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές των εκπομπών Co2 σε 250 ευρώ/τόνο έως το 2034, δήλωσε στο Montel η εταιρεία Redshaw Advisors, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2026, η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων του ΣΕΔΕ της ΕΕ θα καταργηθεί σταδιακά σε διάστημα εννέα ετών για τους τομείς που καλύπτονται από τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM).

Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει την τιμή αναφοράς του EUA για τον άνθρακα από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 63 ευρώ/τόνο σε 98 ευρώ μέχρι το 2026, πριν φθάσει τα 150 ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, για να εκτοξευθεί κοντά στα 250 ευρώμέχρι το 2034, σύμφωνα με την Redshaw Advisors.

Περισσότερες από 4.000 μεγάλες εταιρείες -που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εκπομπών της ΕΕ- έχουν κάνει σταθερά βήματα προς την απανθρακοποίηση, προετοιμάζοντας την ενδεχόμενη μείωση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Louis Redshaw στο συνέδριο SteelOrbis 2024 στο Παρίσι.

Το ανώτατο όριο εκπομπών είναι σημαντικό

«Ενώ η σταδιακή κατάργηση των EUAs συμβάλλει στην ανοδική πίεση των τιμών, άλλοι παράγοντες -όπως η μείωση του ανώτατου ορίου εκπομπών- παίζουν σημαντικότερο ρόλο, καθώς η συνολική προσφορά EUAs απαιτείται να μηδενιστεί γύρω στο 2040», δήλωσε στο Montel ο Dan Maleski, ανώτερος σύμβουλος της Redshaw.

Το ανώτατο όριο ανέρχεται επί του παρόντος σε 1,4 δισ. τόνους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, τη βιομηχανική μεταποίηση και τις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ το ανώτατο όριο για τις αερομεταφορές ανέρχεται σε 28,9 εκατ. τόνους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία Vertis, που δραστηριοποιείται στον τομέα των περιβαλλοντικών εμπορευμάτων, δήλωσε ότι η τιμή αναφοράς του άνθρακα στην Ευρώπη θα παραμείνει αμετάβλητη το επόμενο έτος πριν από μια «ισχυρή ανάκαμψη» σε περίπου 94 ευρώ/τόνο το 2026 και 113 ευρώ/τόνο το 2027.

Μια θεμελιώδης μετατόπιση της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης για τα EUAs είναι πιθανό να συμβεί μετά το 2025 λόγω παραγόντων όπως το τέλος του frontloading για τα πιστοποιητικά το 2027 και η συμπερίληψη του ναυτιλιακού τομέα, δήλωσε η Vertis.

Η Vertis, επισήμανε τον μηχανισμό CBAM ως έναν άλλο βασικό παράγοντα στήριξης.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε για τελευταία φορά κατά 0,49 ευρώ υψηλότερα, στα 63,70 ευρώ/τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης