Πρόκειται για ανάθεση συμβάσεων CfD για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα
Σημειώνεται, ότι ο υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τον πρώτο τέτοιο διαγωνισμό έως τις 20 Ιανουαρίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 18η Νοεμβρίου. Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια 15 ετών ενώ συνολικά κεφάλαια το προγράμματος ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ για 5 GW.
Για τα αιολικά το μέγιστο έσοδο είναι 82 ευρώ ανά MWh ενώ στα φωτοβολταϊκά είναι 78 ευρώ ανά MWh.
Πρόκειται για την πρώτη πρόσκληση για διαγωνισμό στη Ρουμανία, μετά την έγκριση του μηχανισμού επιδότησης για συμβάσεις διαφοράς (CfDs) για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Σταθερή ροή εσόδων
Τα CfD ή "συμβάσεις επί της διαφοράς” είναι ένα είδος συμβάσεων που προσφέρει στους παραγωγούς μια σταθερή τιμή για την ηλεκτρική τους ενέργεια, ανεξάρτητα από τις τιμές στις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, και αποτελούν ένα από τα μέτρα της Κομισιόν για την στήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Δηλαδή, το κράτος πληρώνει στον ιδιωτικό φορέα τη διαφορά για την ηλεκτρική ενέργεια που πουλάει εάν η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή στη σύμβασή του. Όταν συμβαίνει το αντίστροφο, επιστρέφεται η διαφορά στο πρόγραμμα.
Στόχος του μέτρου είναι να παρασχεθεί μια σταθερή ροή εσόδων στους επενδυτές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα να περιοριστεί η μεταβλητότητα των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Πρόγραμμα 3 δισ. για 5 GW
Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στη Ρουμανία το σχετικό πρόγραμμα, αξίας 3 δισ. ευρώ για 5 GW, πριν από μισό χρόνο.
Ο υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja σημείωσε ότι η Ρουμανία ήταν το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε κεφάλαια για το σκοπό αυτό από το Innovation Fund. «Όσο περισσότερες προσφορές έχουμε, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε τις επενδύσεις για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με ανταγωνιστικό κόστος», δήλωσε.
Τα έργα αιολικής ενέργειας μπορούν να φτάσουν ως 1 GW ενώ τα έργα ηλιακής ενέργειας μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση για συνολικά 500 MW. Το υπουργείο σχεδιάζει να δημοπρατήσει και την υπόλοιπη ισχύ των 3,5 GW το επόμενο έτος.
www.worldenergynews.gr