Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο ενόψει της απόφασης της Fed - Στα 72 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο ενόψει της απόφασης της Fed - Στα 72 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Οι αγορές αναμένουν την απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων της Fed των ΗΠΑ -Ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 1,5% τη Δευτέρα, καθώς η συνεχιζόμενη διαταραχή στις υποδομές πετρελαίου των ΗΠΑ εξισορρόπησε τις επίμονες ανησυχίες για τη ζήτηση μετά από έναν νέο γύρο κινεζικών στοιχείων, ενώ οι επενδυτές αναμένουν πιθανή μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Το Brent τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο 1,75%, στα 72,83 δολ. το βαρέλι έως τις 18:15 ώρα Ελλάδας και το αμερικανικό αργό ενισχυόταν 2,11% στα 70,11 δολ.
Η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει επιφυλακτική έως ότου η Federal Reserve λάβει την απόφαση για το επιτόκιο την Τετάρτη, δήλωσε η αναλύτρια της Phillip Nova Priyanka Sachdeva, προσθέτοντας ότι οι τιμές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από ορισμένες ανησυχίες για την προσφορά δεδομένου ότι κάποια χωρητικότητα παραμένει εκτός σύνδεσης στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι traders στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο σε μείωση επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης (bps) αντί 25 bps, όπως δείχνει το CME FedWatch που παρακολουθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης fund futures.
Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Ωστόσο, μια περικοπή κατά 50 bps θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει αδυναμία στην οικονομία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Kelvin Wong.

Σχεδόν το ένα πέμπτο της παραγωγής αργού πετρελαίου και το 28% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού παραμένει εκτός σύνδεσης στον απόηχο του τυφώνα Francine.
Τα ασθενέστερα κινεζικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο αμβλύνουν το κλίμα της αγοράς, με τις προοπτικές ανάπτυξης να είναι χαμηλότερα και μεγαλύτερης διάρκειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να ενισχύει τις αμφιβολίες για τη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong, σε email.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας αύξησε την τιμή της βενζίνης κατά 11% - τη δεύτερη άνοδο σε δύο εβδομάδες.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Αύγουστο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές νέων κατοικιών αποδυναμώθηκαν περαιτέρω.
Η παραγωγή των διυλιστηρίων πετρελαίου μειώθηκε επίσης για πέμπτο μήνα καθώς η ασθενής ζήτηση καυσίμων και τα περιθώρια εξαγωγών περιόρισαν την παραγωγή.
Το Brent και το WTI κέρδισαν περίπου 1% το καθένα την περασμένη εβδομάδα, αλλά παραμένουν άνετα κάτω από τους μέσους όρους Αυγούστου των 78,88 δολαρίων και 75,43 δολαρίων το βαρέλι αντίστοιχα μετά από μια διολίσθηση της τιμής γύρω στις αρχές αυτού του μήνα λόγω εν μέρει ανησυχιών για τη ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης