Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τούμπα της Καμάλα Χάρις για το σχιστολιθικό πετρέλαιο - Bloomberg

Τούμπα της Καμάλα Χάρις για το σχιστολιθικό πετρέλαιο - Bloomberg

Η υποψήφια Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει τα οφέλη της ενεργειακής ανεξαρτησίας παρότι δεσμεύεται να συνεχίσει την πολιτική του Μπάιντεν για απανθρακοποίηση

Στροφή στην ενεργειακή πολιτική δείχνει να κάνει η Καμάλα Χάρις όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει αλλάξει στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα εν συγκρίσει με ό,τι υποστήριζε και έκανε όταν ήταν γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια.

Τότε δημιούργησε τα πολιτικά της διαπιστευτήρια αμφισβητώντας στο δικαστήριο τους Big Oil για περιβαλλοντικές παραβιάσεις.

Από την πλευρά του ο Τραμπ θεωρεί ότι η ενεργειακή πολιτική του θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας στο μισό.  

Η εγχώρια παραγωγή των προαναφερόμενων καυσίμων, τα περιθώρια διύλισης και τα κέρδη της εταιρείας έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ κατά τη θητεία της ως Αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν.

Η Αμερική είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αντλώντας σχεδόν 50% περισσότερο αργό κάθε μέρα από τη Σαουδική Αραβία.

Πλέον όλα έρχονται σε αντίθεση με τις προ 4ετίας υποσχέσεις της νυν κυβέρνηση για επανάσταση καθαρής ενέργειας, διότι οδήγησε τις ΗΠΑ ξανά στη Συμφωνία του Παρισιού.

Στην εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών, είπε ότι θα απαγόρευε το fracking εάν εκλεγόταν πρόεδρος, θέση που έκτοτε έχει ανατρέψει.


Διαφορά ΗΠΑ από άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πολύ λιγότερο έλεγχο στις πετρελαϊκές της εταιρείες από ό,τι οι αντίστοιχες στη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπου οι κρατικοί γραφειοκράτες παίρνουν την απόφαση να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τα στόμια.

Ο σχιστόλιθος (το τμήμα του κλάδου που έφερε την πλειονότητα της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία), κυριαρχείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ιδιωτική γη.

Πολιτείες όπως το Νέο Μεξικό, η Βόρεια Ντακότα και το Τέξας διαχειρίζονται τις περισσότερες καθημερινές ρυθμίσεις και τείνουν να δεχτούν τα χρήματα και τις θέσεις εργασίας που ρέουν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Θα υποστήριζα ότι η αυξημένη παραγωγή τα τελευταία 4 χρόνια είναι παρά τις πολιτικές Μπάιντεν, όχι λόγω των πολιτικών του Μπάιντεν», λέει ο Μάικ Σόμερς, (Διευθύνων Σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, της κύριας ομάδας λόμπι του κλάδου).

Η Χάρις απέσυρε μεγάλο μέρος της στάσης κατά των απολιθωμάτων η οποία χαρακτήρισε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020.

 

Οι ενέργειες Μπάιντεν κατά του πετρελαίου

Κινήσεις του Μπάιντεν όπως η ακύρωση του πετρελαιαγωγού Keystone XL και η διακοπή της πώλησης μισθώσεων γεώτρησης σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα μπορεί να ενίσχυσαν την πράσινη καλή πίστη της κυβέρνησης, αλλά άφησαν τον Λευκό Οίκο πολιτικά εκτεθειμένο όταν οι τιμές της βενζίνης ανέβηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά τη Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 5 $ το γαλόνι τον Ιούνιο του 2022.

Η Χάρις στην «τηλεμαχία» της με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 10 Σεπτεμβρίου, υποστήριξε το fracking και την αυξημένη παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να ανατρέψει το ρεύμα της κοινής γνώμης κατηγορώντας τη βιομηχανία πετρελαίου για εκτίναξη των τιμών, κατηγορώντας την Exxon Mobil ότι έβγαζε «περισσότερα χρήματα από τον Θεό» όταν τα αμερικανικά νοικοκυριά άντεχαν τον υψηλότερο πληθωρισμό από τη δεκαετία του 1980.

Μπάιντεν_2_2.jpeg

Συνέπεια ήταν να εμφανίζονται στις αντλίες βενζίνης σε όλη τη χώρα αυτοκόλλητα που απεικονίζουν έναν χαρούμενο Μπάιντεν και τη φράση «I Did That».


Σιγουριά Τραμπ για την ενεργειακή πολιτική του

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μπάιντεν (και τώρα τον Χάρις) για την πρόκληση της κρίσης πληθωρισμού που οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να λένε ότι είναι η κύρια οικονομική ανησυχία τους.

Τραμπ_1_1.jpg

Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ενεργειακή πολιτική του θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας στο μισό. Αντίθετα με την Χάρις «τα ορυκτά καύσιμα θα είναι νεκρά».

«Η άνοδος των τιμών της αντλίας το 2022 προκάλεσε μια αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να βλάψουν την παραγωγή αργού βραχυπρόθεσμα.

Υπήρξε μια απομάκρυνση από μια συγκρουσιακή προσέγγιση προς την κατανόηση που χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για την υγεία της οικονομίας», λέει ο Ramanan Krishnamoorti (καθηγητής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον).

 

Μπάιντεν και Χάρις κατά της Big Oil - Συνέπειες

Ο Μπάιντεν και η Χάρις συνέχισαν τη ρητορική κατά της Big Oil, αλλά δεν υιοθέτησαν πολιτικές που ενέκριναν ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, όπως ο περιορισμός των εξαγωγών πετρελαίου και βενζίνης.

Αυτό μπορεί να βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, αλλά με κίνδυνο να περιορίσει την εγχώρια προσφορά στο μέλλον.

Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε ανοιχτά από τις γεωτρήσεις σχιστόλιθου να αντλήσουν περισσότερο αργό και απελευθέρωσε εκατομμύρια βαρέλια από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου.

Η στρατηγική λειτούργησε, χαλαρώνοντας όχι μόνο τις τιμές της βενζίνης, αλλά και αυτές του ντίζελ και των πετροχημικών που στηρίζουν τεράστια τμήματα της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτό, με τη σειρά του, βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού, επιτρέποντας στην Federal Reserve να ανεβάσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων σε 4 χρόνια.

 

Ο αντίκτυπος του IRA

Το νομοσχέδιο-ορόσημο της κυβέρνησης για το κλίμα, που βαφτίστηκε νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) για να διευκολύνει την πορεία του στο Κογκρέσο, προσφέρει κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης άνθρακα, του υδρογόνου και άλλων που ευνοεί η πετρελαϊκή βιομηχανία.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο IRA περιείχε λίγα τιμωρητικά μέτρα για τα ορυκτά καύσιμα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, δήλωσε «πολύ υποστηρικτικός» σε ένα βιομηχανικό confab τον Μάρτιο.

«Επέλεξαν την προσέγγιση που συνήθως λειτουργεί στις ΗΠΑ, δηλ. να δίνουν κίνητρα και να προωθούν αντί να φορολογούν και να τιμωρούν», λέει ο Kenneth Medlock (ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακών Μελετών του Πανεπιστημίου Rice).

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις τον Ιανουάριο να σταματήσει τις εγκρίσεις για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποτελεί «πολιτικό σήμα» που πιθανότατα θα ανακληθεί μετά τις εκλογές», λέει ο Μέντλοκ (ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε κατά του παγώματος τον Ιούλιο.)

Η Big Oil μπορεί να αγκαλιάσει... τον IRA, αλλά δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Χάρις. Περίπου το 88% των 129 εκατομμυρίων δολαρίων του κλάδου σε πολιτικές συνεισφορές στον τρέχοντα εκλογικό κύκλο έχει πάει σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους και ευθυγραμμισμένες ομάδες, σύμφωνα με το OpenSecrets, το οποίο παρακολουθεί τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας.


Οι δεσμεύσεις της Χάρις
Η Χάρις δεσμεύεται να
συνεχίσει την πολιτική του Μπάιντεν στην οικοδόμηση μιας οικονομίας καθαρής ενέργειας, να λογοδοτήσει τους ρυπαίνοντες και να εργαστεί διεθνώς για να στηριχθεί σε παγκόσμιες και εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα, όπως η συμφωνία του Παρισιού.

Ωστόσο, επανέλαβε την υποστήριξή της στο fracking και υποστήριξε την ανάπτυξη της παραγωγής ορυκτών καυσίμων δύο φορές στην «τηλεμαχία» με τον Τραμπ στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου στην ιστορία, λόγω μιας προσέγγισης που αναγνωρίζει ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε υπερβολικά στο ξένο πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης