Ενέργεια

Συμφωνία 1 δισ. BP - Apollo για τη χρηματοδότηση του TAP

Συμφωνία 1 δισ. BP - Apollo για τη χρηματοδότηση του TAP

Συνεχίζει να επενδύει στην Ευρώπη η αμερικάνικη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων

Νέα κατάσταση ως προς το οικονομικό σκέλος του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που υπεγράφη μεταξύ της Apollo Global Management και του ενεργειακού κολοσσού BP για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής της πρώτης στον εν λόγω αγωγό.

Τη συγκεκριμένη είδηση γνωστοποίησαν αμφότερες οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Ο ΤΑΡ μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα τις ΗΠΑ θα γίνει κύριος μέτοχος στη μονάδα της BP που κατέχει μερίδιο 20% στην Trans Adriatic Pipeline AG.

Άλλοι μέτοχοι, με ποσοστό 20% έκαστος, είναι η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas.

Τα έσοδα της BP από τη συμφωνία με την Apollo η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο, θα συμβάλουν στην αποεπένδυση της εταιρείας για το 2024.

 

Συμφωνία «μάννα εξ ουρανού» για τη ΒΡ

Η συμφωνία έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την ικανότητα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών να συνεχίσουν τις επαναγορές μετοχών οι οποίες έχουν γίνει σημαντικές για την προσέλκυση επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι η BP έχει μειώσει σημαντικά τα χρέη της τα τελευταία χρόνια, ο ισολογισμός της παραμένει ασθενέστερος από εκείνον των ανταγωνιστών της.

«Το χρέος της BP είναι πολύ υψηλό για αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου, και αυτή η συμφωνία βοηθά.

Εάν μπορείς να πουλήσεις ένα περιουσιακό στοιχείο, αυτό βοηθά, αλλά χάνεις τα έσοδα που συνδέονται με αυτό», δήλωσε ο Biraj Borkhataria (επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας για την ενέργεια στην RBC Europe Ltd).

Η BP χρειάζεται τιμή πετρελαίου περίπου 90 δολάρια ανά βαρέλι για να διατηρήσει τις επαναγορές μετοχών, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για την αποτίμηση της συμφωνίας για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπός της.

 

Επενδύσεις της Apollo στην Ευρώπη

Ιδιωτικοί επενδυτικοί όμιλοι όπως η Apollo, στρέφονται όλο και περισσότερο σε επενδυτικές ευκαιρίες με επιχειρήσεις υψηλότερης ποιότητας, πέρα από τις συνήθεις επενδύσεις με μοχλευμένα κεφάλαια.

Στην Ευρώπη, η Apollo έχει ήδη πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Air France, την Intel και τη Vonovia.


Σχετικά με τον ΤΑΡ

Ο αγωγός Trans Adriatic μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Λειτουργεί από το 2020, που εκτείνεται από την Ελλάδα μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας μέχρι την Ιταλία. Είναι το τελευταίο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Από το 2022, η χωρητικότητα είναι 10 bcm ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης