Διεθνή

ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε για τη νέα απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε για τη νέα απόπειρα δολοφονίας Τραμπ
Το προφίλ του υπόπτου
Το FBI ανακοίνωσε την Κυριακή (15/9) ότι διενεργεί έρευνα για «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» με στόχο —για δεύτερη φορά σε περίπου δυο μήνες— τον πρώην πρόεδρο κι υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο ύποπτος βρίσκεται στα χέρια των αρχών.

Μεσούσης της εξαιρετικά τεταμένης εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν σε 49 ημέρες, την 5η Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος, που έπαιζε γκολφ στο ιδιόκτητο κλαμπ του μέσα στο οποίο είναι επίσης η κατοικία του στη Φλόριντα, είναι «σώος» μετά τους πυροβολισμούς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Στίβεν Τσανγκ χθες νωρίς το απόγευμα.

Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην αστυνομία, που τον εντόπισε.

«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (…) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι αυτός που πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του γηπέδου γκολφ όπου έπαιζε ο κ. Τραμπ. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Η φερόμενη απόπειρα δίνει νέα τροπή στην ήδη εντελώς απρόβλεπτη προεκλογική εκστρατεία: μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γλίτωσε παρά τρίχα από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, κατόπιν ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επανεκλεγεί και τη θέση του πήρε εσπευσμένα η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος» και εξήρε το «έργο της Secret Service» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας».

«Χαρούμενη» που ο κ. Τραμπ είναι ασφαλής δήλωσε επίσης η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας με τη σειρά της μέσω X πως «η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

Είναι ασαφές αν —ή πώς— γνώριζε ο ύποπτος πως έπαιζε γκολφ ο κ. Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα εγείρει νέα ερωτήματα για τη φύλαξή του.

Ο ύποπτος

Αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, καθώς και η εφημερίδα New York Times, κατονόμασαν τον ύποπτο: κατά τις πληροφορίες τους, ονομάζεται Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, 58 ετών, από τη Χαβάη. Το FBI απέφυγε να το επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για έναν αυτοαπασχολούμενο κατασκευαστή προσιτής στέγης στη Χαβάη, ο οποίος συχνά χρησιμοποιούσε τα κοινωνικά δίκτυα για να σχολιάσει την πολιτική και τις τρέχουσες εξελίξεις, πολλές φορές ασκώντας κριτική στον πρώην πρόεδρο.

Ο Ράιαν Γουέσλι Ράουθ, που οι αρχές υποψιάζονται ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο καθώς έπαιζε γκολφ, είχε αναρτήσει σχόλια σε λογαριασμό στην πλατφόρμα X που φέρεται να του ανήκει, αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ σε συγκέντρωση τον Ιούλιο στην Πενσυλβάνια.

Με βάση τα προφίλ του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης —διαγράφτηκαν μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα—, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει κόσμο για να πάει εκεί να πολεμήσει.

Ο Ράουθ είχε κάνει αναρτήσεις στα προφίλ του Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, προτρέποντάς τους να επισκεφθούν τα τραυματισμένα άτομα από την συγκέντρωση.

«Εσύ και ο Μπάιντεν θα πρέπει να επισκεφθείτε τους τραυματίες στο νοσοκομείο από τη συγκέντρωση του Τραμπ και να παρευρεθείτε στην κηδεία του δολοφονημένου πυροσβέστη. Ο Τραμπ δεν θα κάνει ποτέ τίποτα για αυτούς», έγραψε σε ανάρτησή του απευθυνόμενος στη Χάρις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης