Τελευταία Νέα

Η Σκωτία εγκαινιάζει την Πράσινη Βιομηχανική Στρατηγική

Η Σκωτία εγκαινιάζει την Πράσινη Βιομηχανική Στρατηγική

Επένδυση έως και 500 εκατ. λίρες σε 5 χρόνια - Βασική προτεραιότητα είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την εξασφάλιση επενδύσεων

Η Πράσινη Βιομηχανική Στρατηγική της Σκωτσέζικης Κυβέρνησης, που ξεκίνησε στις 11/9, θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να εξασφαλίσει επενδύσεις και να στηρίξει την καθαρή μηδενική μετάβαση.

Η Πράσινη Βιομηχανική Στρατηγική η οποία υλοποιείται ως μέρος του Προγράμματος για την Κυβέρνηση, καθορίζει 5 τομείς προτεραιότητας στους οποίους θα συγκεντρωθούν οι προσπάθειες και οι πόροι.

Το πρώτο είναι η μεγιστοποίηση της αιολικής οικονομίας της Σκωτίας, με την κυβέρνηση της Σκωτίας να κυκλοφορεί επίσης ένα Offshore Wind Focus για να συνοδεύει τη στρατηγική.

Η Offshore Wind Focus παρέχει μια επισκόπηση μιας στρατηγικής αξιολόγησης των ευκαιριών της αγοράς και των επόμενων βημάτων που θα στηρίξουν τις συλλογικές επενδυτικές αποφάσεις του δημόσιου τομέα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, υποστηρίζοντας την υλοποίηση της Πράσινης Βιομηχανικής Στρατηγικής.

«Κυρίως, αυτό το έγγραφο καθορίζει τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τη δημιουργία και την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών για τον κλάδο και να ενισχύσουμε την περαιτέρω συνεργασία με τη βιομηχανία και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τις υπηρεσίες της, για να ξεκλειδώσουν τις επενδύσεις σε κλίμακα και ρυθμό που είναι μεταμορφωτική για την καθαρή μηδενική φιλοδοξία της Σκωτίας, τους πολίτες, τις κοινότητες, το περιβάλλον και την οικονομία», έγραψε η Gillian Martin MSP, Αναπληρώτρια Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου για το Net Zero and Energy, στην εισήγηση του εγγράφου.

Η Offshore Wind Focus ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η δέσμευσή μας να επενδύσουμε έως και 500 εκατομμύρια λίρες σε 5 χρόνια αναμένεται επίσης να αξιοποιήσει σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια που θα είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή αναβαθμίσεων λιμένων και εγκαταστάσεων εφοδιαστικής αλυσίδας που χρειάζονται τα υπεράκτια αιολικά έργα.

Με βάση την αξιολόγησή μας για τον τρέχοντα αγωγό δυνητικών έργων, μπορούμε να περιμένουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα κατά μέσο όρο τριπλάσιο από την αρχική δημόσια επένδυση.

Όταν αυτή η δημόσια επένδυση παραδίδεται από την Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων της Σκωτίας μέσω εμπορικού χρέους και χρηματοδότησης μετοχών, μπορούμε να αναμένουμε θετικές αποδόσεις από αυτές τις επενδύσεις».

Η αξιολόγηση προσδιόρισε τις βασικές στρατηγικές ευκαιρίες σε δύο επίπεδα, τις υποδομές λιμένων και λιμανιών και την ευρύτερη υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας.

Την επόμενη άνοιξη η Σκωτία θα φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Επενδυτικό Φόρουμ Υπεράκτιων Αιολικών.

Η Κέιτ Φορμπς (αναπληρώτρια πρώτη υπουργός) και η Τζίλιαν Μάρτιν (αναπληρώτρια γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου για το Net Zero και την ενέργεια), παρουσίασαν τη Στρατηγική κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Flowcopter, μια εταιρεία που αναπτύσσει drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον υπεράκτιο αιολικό τομέα.

Η Φορμπς υποστήριξε ότι: «Αυτή η Πράσινη Βιομηχανική Στρατηγική διευκρινίζει αυτό πού βρίσκονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες και πού θα εστιάσουμε την προσοχή και τους πόρους μας.

Παρέχει βεβαιότητα στις επιχειρήσεις (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό), δείχνοντας πού και πώς θα εργαστούμε για να μειώσουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις και, όπου χρειάζεται, να μοιραστούμε τον κίνδυνο και την ανταμοιβή».

 

Συνεργασία κυβέρνησης με ΑΠΕ Σκωτίας

Η Κλερ Μακ (Διευθύνουσα Σύμβουλος των ΑΠΕ Σκωτίας), δήλωσε: «Έχουμε συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση της Σκωτίας για αυτήν τη στρατηγική και είμαστε ικανοποιημένοι που υποσχέθηκε να προωθήσει το πλήρες δυναμικό για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε βασικές υποδομές, με σχέδια για την εξασφάλιση των εγκαταστάσεων παραγωγής στη Σκωτία πρέπει να διατηρήσει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή δύναμη.

Είμαστε ξεκάθαροι ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας πρέπει να επιδείξει πραγματική δέσμευση για την υποστήριξη εταιρειών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και χαιρετίζουμε το πακέτο στήριξης της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας που ανακοινώθηκε σήμερα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης