Ενέργεια

Συνεχίζει πτωτικά το πετρέλαιο - Κοντά σε χαμηλό πολλών μηνών (Montel)

Συνεχίζει πτωτικά το πετρέλαιο - Κοντά σε χαμηλό πολλών μηνών (Montel)
«Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και ακόμη και οι πραγματικές διαταραχές του εφοδιασμού στη Λιβύη δεν είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε σε σημείωμά του ο Kim Fustier
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν και σήμερα (10/9) να κινούνται γύρω από τα πρόσφατα χαμηλά πολλών μηνών, καθώς οι ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση επιμένουν, ξεπερνώντας τους βραχυπρόθεσμους φόβους γύρω από τον πιθανό αντίκτυπο μιας παύσης στην αμερικανική παραγωγή αργού.

Σύμφωνα με το Montel, το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε πτώση κατά 0,26 δολάρια στα 71,58 δολ/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο WTI υποχώρησε κατά 0,33 δολάρια στα 68,38 δολ/βαρέλι.

Το Brent σημείωσε χθες χαμηλό στα 70,65 δολ/bbl, το οποίο μαζί με τα 70,61 δολ/bbl της Παρασκευής ήταν το χαμηλότερο σημείο του δείκτη αναφοράς από τον Μάρτιο του 2023.  

«Το Brent σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο Montel ο Ajay Parmar, διευθυντής στην Icis.

Αρνητικά θεμελιώδη μεγέθη

«Η κύρια ανησυχία αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη. Η αγορά φαίνεται ότι είναι πιθανό να έχει πλεόνασμα το 4ο τρίμηνο του 2024 και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους συμμετέχοντες στην αγορά. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου», πρόσθεσε ο Parmar.

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ήταν ηπιότερη του αναμενόμενου, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI της Κίνας διαμορφώθηκαν στο 49,1 τον Αύγουστο, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν χθες ήταν επίσης κατώτερα των προσδοκιών.

«Η αγορά χρειάζεται θετικά μηνύματα», υπογράμμισε ο Parmar.

Παρ' όλα αυτά, και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν περίπου 1% μετά την είδηση που κυκλοφόρησε χθες ότι η τροπική καταιγίδα Francine σχηματίζεται στον Κόλπο του Μεξικού, αυξάνοντας τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική ακτοφυλακή είχε κλείσει όλες τις εργασίες σε μικρά λιμάνια του Τέξας.

Η εικόνα στη Μέση Ανατολή

Η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας εκτιμά ότι «τουλάχιστον 125.000 bbl/ημέρα» κινδυνεύουν με διακοπή.

Στο μεταξύ, η πτώση των τιμών - με το πετρέλαιο να έχει χάσει περίπου 8% την περασμένη εβδομάδα - ήρθε παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και ακόμη και οι πραγματικές διαταραχές του εφοδιασμού στη Λιβύη δεν είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε σε σημείωμά του ο Kim Fustier, επικεφαλής στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της HSBC.

«Η αδιαφορία της αγοράς για τον γεωπολιτικό κίνδυνο φαίνεται δικαιολογημένη, δεδομένης της τεράστιας κλίμακας της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του OPEC+».

Εν τω μεταξύ, o OPEC και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα καθυστερήσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις της προσφοράς για δύο ακόμη μήνες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024.

Το καρτέλ είχε προηγουμένως εισαγάγει περικοπές στην παραγωγή κατά 2,2 εκατ. bbl/ημέρα για να στηρίξει τις τιμές.

«Η OPEC+ προσπάθησε να περιορίσει την κατάρρευση των τιμών καθυστερώντας την επιστροφή των προμηθειών στην αγορά, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανυψώσει το Brent από τα 70 δολάρια/βαρέλι», δήλωσε ο Parmar.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης