Ενέργεια

Morgan Stanley: Νέα πρόβλεψη για μείωση της τιμής του πετρελαίου

Morgan Stanley: Νέα πρόβλεψη για μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ανάλογες εκτιμήσεις και από άλλες τράπεζες

Συνεχίζονται οι εκτιμήσεις που έχουν να κάνουν με πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Η Morgan Stanley μετά τα όσα είχε προβλέψει στα τέλη Αυγούστου, επανήλθε με νέα εκτίμηση. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και δυο άλλες μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες (Goldman Sachs και Citi).

Μόλις δύο εβδομάδες αφότου μείωσε την εκτίμηση της τιμής του πετρελαίου Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι για το 4ο τρίμηνο του 2024, η Morgan Stanley έριξε ξανά την πρόβλεψή της, αναμένοντας τώρα ότι ο διεθνής δείκτης αναφοράς θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους 3 μήνες του έτους.

Οι αναλυτές της φημισμένης αμερικάνικης τράπεζας βλέπουν αυξανόμενη πτώση της ζήτησης. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου στο τέταρτο τρίμηνο.

«Η πρόσφατη τροχιά των τιμών του πετρελαίου έχει ομοιότητες με άλλες περιόδους με σημαντική εξασθένηση της ζήτησης», γράφουν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμα της Δευτέρας 9/9 που μεταδόθηκε από το Bloomberg.

Οι χρονικές διαφορές στην καμπύλη μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου σηματοδοτούν «δημιουργίες αποθεμάτων παρόμοιες με την ύφεση», σημείωσαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, έγραψαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να γίνει αυτό μέρος του βασικού σεναρίου της τράπεζας.

Η συγκεκριμένη αναθεώρηση είναι η δεύτερη τέτοια μείωση της Morgan Stanley σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.


Η προ ημερών εκτίμηση της Morgan

Στα τέλη Αυγούστου, η τράπεζα της Wall Street μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το τέταρτο τρίμηνο στα 80 δολάρια το βαρέλι, από 85 δολάρια που αναμενόταν νωρίτερα.

Τότε, η Morgan ανέφερε ότι η μείωση της πρόβλεψης για την τιμή του πετρελαίου αντανακλούσε τις προσδοκίες για αυξημένη προσφορά από παραγωγούς (εντός και εκτός ΟΠΕΚ) εν μέσω ενδείξεων αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η τράπεζα αναμένει ότι ενώ η αγορά αργού πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή μέχρι το τρίτο τρίμηνο, θα αρχίσει να σταθεροποιείται το τέταρτο και ενδεχομένως να κινηθεί σε πλεόνασμα έως το 2025.

Νωρίς τη Δευτέρα στις ασιατικές συναλλαγές, οι τιμές του αργού Brent διαπραγματεύονταν λίγο κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, αφού στις 6/9 διαμορφώθηκαν στα 71 δολάρια (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023).

 

Άλλες τράπεζες που μείωσαν τις προβλέψεις τους για το πετρέλαιο

Η Morgan Stanley δεν είναι η μόνη μεγάλη επενδυτική τράπεζα που μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Goldman Sachs μείωσε το αναμενόμενο εύρος τιμών του πετρελαίου Brent κατά 5 δολάρια στα 70-85 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, των υψηλών αποθεμάτων και της αυξανόμενης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η Citi βλέπει τιμές πετρελαίου 60$ ανά βαρέλι το 2025, εάν ο ΟΠΕΚ+ δεν εφαρμόσει περισσότερες περικοπές παραγωγής, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης και ισχυρής προσφοράς που προέρχεται από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης