Στόχος είναι να επιτραπούν εξερευνήσεις το β΄ εξάμηνο του 2024 (offshore-energy)
Το νορβηγικό Υπουργείο Ενέργειας έχει λάβει αιτήσεις από 6 εταιρείες για 3 χώρους αποθήκευσης CO2 στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS) ως μέρος της 7ης πρόσκλησης για αποθήκευση CO2 στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του offshore-energy.biz, η Aker BP, η Equinor Low Carbon Solutions, η Harbour Energy Norge, η Horisont Energi, η Storegga Norge και η TotalEnergies EP Norge υπέβαλαν αίτηση για εξασφάλιση συγκεκριμένης έκτασης για αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα, όπως ανακοινώθηκε στις 6 Ιουνίου.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήταν η 29η Αυγούστου, με στόχο τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
«Είναι ευχάριστο που βιώνουμε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για την αποθήκευση CO2 στο ράφι. Η πρόσβαση σε πιθανούς αποθηκευτικούς χώρους αποτελεί προϋπόθεση για τους Νορβηγούς παίκτες ώστε να μπορούν να προσφέρουν μεγάλης κλίμακας, εμπορική αποθήκευση CO2 για πηγές εκπομπών στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να κάνει ρυθμίσεις ώστε η κερδοφόρα αποθήκευση CO2 να γίνει μια νέα βιομηχανία εδώ στο σπίτι και ταυτόχρονα να βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της», δήλωσε ο Terje Aasland (Υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας).
Οι άδειες που έχουν ήδη δοθεί
Ως μέρος της 6ης πρόσκλησης για αποθήκευση CO2 στο NCS, το νορβηγικό Υπουργείο Ενέργειας χορήγησε τον Ιούνιο 2 άδειες εξερεύνησης στην Equinor, μία σε όμιλο που αποτελείται από τη Vår Energi, την OMV (Norge) και την Lime Petroleum και μία σε μια ομάδα που αποτελείται της Aker BP και της PGNiG Upstream Norway.
Οι Αρχές εξέτασαν αιτήσεις από 2 εταιρείες μετά την ανακοίνωση ισάριθμων κατάλληλων εκτάσεων τον Μάρτιο.
Πριν από αυτό, είχαν χορηγηθεί 7 άδειες για αποθήκευση CO2 στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας, 6 στη Βόρεια Θάλασσα και μία στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Η Sval Energi, η Storegga Norway και η Neptune Energy Norway εξασφάλισαν μια άδεια εξερεύνησης που βρίσκεται ανατολικά του κοιτάσματος Sleipner Øst σε αυτή που ήταν η 5η φορά που χορηγήθηκε έκταση.
www.worldenergynews.gr