Ενέργεια

Citi: Στα 60 δολ. βλέπει την τιμή του πετρελαίου το 2025 αν ο ΟΠΕΚ+ δεν επεκτείνει τις περικοπές

Citi: Στα 60 δολ. βλέπει την τιμή του πετρελαίου το 2025 αν ο ΟΠΕΚ+ δεν επεκτείνει τις περικοπές

Συνιστά πωλήσεις σε ράλι όταν το Brent πλησιάζει τα 80 δολάρια, δεδομένης της τρέχουσας δυναμικής της αγοράς

 

Εάν η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+ δεν μειώσει περαιτέρω την παραγωγή, η μέση τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2025 λόγω της μειωμένης ζήτησης και της αυξημένης προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, ανέφερε η Citi σε σημείωμα την Τετάρτη.
Η Citi εκτιμά ότι ενώ η τεχνική ανάκαμψη ήταν δυνατή, η αγορά θα μπορούσε να χάσει την εμπιστοσύνη της στον ΟΠΕΚ+ που υπερασπίζεται το επίπεδο των 70 δολαρίων/βαρέλι εάν ο όμιλος δεν δεσμευτεί να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές της παραγωγής επ' αόριστον.

Εάν οι τιμές του Brent υποχωρήσουν στα 60 δολάρια, οι χρηματοοικονομικές ροές θα μπορούσαν να τις μειώσουν περαιτέρω, πιθανώς στα 50 δολάρια το βαρέλι πριν από μια πιθανή ανάκαμψη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμενόταν αρχικά να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου, αλλά κάθε ανάκαμψη από τον Οκτώβριο του 2023 έχει αποδυναμωθεί, ανέφερε η Citi. Πρόσθεσε ότι η αγορά αναγνωρίζει πλέον ότι οι εντάσεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε μειωμένη παραγωγή ή προβλήματα διαμετακόμισης, καθιστώντας τα ράλι ευκαιρία για πώληση.

Η πρόσφατη επιστροφή της παραγωγής στη Λιβύη και οι προσδοκίες ότι η διαταραχή εκεί θα είναι βραχύβια, δεδομένης της έλλειψης συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, οδήγησαν ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να επαναλάβουν το shorting στο πετρέλαιο, ανέφερε.
Η Citi συνιστά τις πωλήσεις σε ράλι όταν το Brent πλησιάζει τα 80 δολάρια, δεδομένης της τρέχουσας δυναμικής της αγοράς.

Goldman Sachs και UBS

Η Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα ανταποκρίθηκε σε αυτή τη μεταβαλλόμενη προοπτική μειώνοντας τη μέση πρόβλεψη για το Brent για το 2025 και το εύρος τιμών κατά 5 δολάρια το βαρέλι, επικαλούμενη τη βραδύτερη ζήτηση στην Κίνα.
Αντίθετα, η UBS αναμένει ότι το Brent θα ανέλθει πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ανεπαρκής παρά την αδύναμη κινεζική ζήτηση, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή σε άλλες χώρες.

Μετά την πτώση της τιμής της περασμένης εβδομάδας, η θέση στην αγορά θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, ωθώντας πιθανώς τις τιμές κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε η Citi.
«Ωστόσο, η άνοδος της ζήτησης το καλοκαίρι στη Μέση Ανατολή και η περίοδος οδήγησης έχει τελειώσει, επομένως η αγορά κοιτάζει μπροστά σε μια πιο χαλαρή ματιά».
Την 1η Αυγούστου, ο ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε ένα σχέδιο για την έναρξη της απομάκρυνσης των πρόσφατων περικοπών - 2,2 εκατ. bpd - από τον Οκτώβριο, με την προειδοποίηση ότι αυτό θα μπορούσε να διακοπεί ή να αντιστραφεί εάν χρειαστεί.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ συζητά μια καθυστέρηση στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές από την ομάδα παραγωγών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης