Τελευταία Νέα

65 εκατ. δολ. από την EBRD για έργο υδρογόνου στο Ουζμπεκιστάν (Hydrogen Europe)

65 εκατ. δολ. από την EBRD για έργο υδρογόνου στο Ουζμπεκιστάν (Hydrogen Europe)

Είναι το δεύτερο έργο παραγωγής υδρογόνου που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα χρηματοδοτήσει μια πιλοτική εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου στο Ουζμπεκιστάν για να υποστηρίξει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παραγωγής λιπασμάτων.

Έως και 65 εκατομμύρια δολάρια έχουν προσφερθεί στην ACWA Power UKS Green H2 για την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Το πακέτο αποτελείται από δάνειο 55 εκατομμυρίων δολαρίων που παρέχεται από την EBRD και χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους έως και 10 εκατομμύρια δολάρια από τον Καναδά.

Η H2 View κατανοεί ότι το εργοστάσιο θα βοηθήσει στην αντικατάσταση του γκρίζου υδρογόνου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων αμμωνίας στο Ουζμπεκιστάν.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η εγκατάσταση αναμένεται να παράγει έως και 3.000 τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου ετησίως για τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 22.000 τόνους.

Η LONGI Hydrogen θα βοηθήσει στην υλοποίηση του πρώτου σταδίου του έργου μεγάλης κλίμακας στο Ουζμπεκιστάν, προμηθεύοντας τις στοίβες ηλεκτρολύτη LONGI ALK στην αρχική φάση.

«Η EBRD είναι περήφανη που χρηματοδοτεί αυτήν την εγκατάσταση που αποτελεί ορόσημο ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στο Ουζμπεκιστάν με τον μακροχρόνιο συνεργάτη μας ACWA Power και τον συνεργάτη τους Uzkimyosanoat (UKS).  

Αυτή είναι η πρώτη στο είδος της σε όλη την Κεντρική Ασία, μια περιοχή με μερικές από τις πιο εντατικές και δύσκολες βιομηχανίες άνθρακα», εξήγησε η Nandita Parshad (Διευθύνουσα Σύμβουλος της EBRD).

Το εργοστάσιο του Ουζμπεκιστάν αντιπροσωπεύει το δεύτερο έργο παραγωγής υδρογόνου που χρηματοδοτείται από την EBRD, μετά την υποστήριξη της Τράπεζας για μια εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Αίγυπτο το 2022.

Το Νοέμβριο του 2023 η ACWA Power που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι είχε καταφέρει να προχωρήσει στο έργο υδρογόνου 3.000 τόνων στο Ουζμπεκιστάν.

Το πιλοτικό έργο αναμένεται να παράγει 3.000 τόνους στην πρώτη του φάση πριν το δεύτερο στάδιο εισάγει 2,5 GW αιολικής ενέργειας για την τροφοδοσία της παραγωγής 500.000 τόνων ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης