Η παγκόσμια ηλιακή παραγωγή αφήνει πίσω την παραγωγή από αιολικά (Ember)

Η παγκόσμια ηλιακή παραγωγή αφήνει πίσω την παραγωγή από αιολικά (Ember)
Τι δείχνουν και οι συγκρίσεις με το Big Oil
Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά πάρκα έχει ξεπεράσει την παραγωγή ενέργειας από αιολικά ήδη, από τον Μάιο, αποτελώντας πλέον την κορυφαία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με τo think tank Ember, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε την αιολική κατά 1,65 TWh τον Μάιο και κατά 9,57 TWh τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ωστόσο, οι δύο αυτοί μήνες είναι πιθανό να δείξουν ότι συνεχίζεται η συγκεκριμένη τάση, δεδομένου ότι ο Ιούλιος είναι συνήθως ο μήνας αιχμής για την ηλιακή παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ο Αύγουστος είναι συνήθως ο δεύτερος κατά σειρά μήνας με την υψηλότερη ηλιακή παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2023, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας είχε ξεπεράσει την αιολική παραγωγή τους αντίστοιχους μήνες.

Τούτου λεχθέντος, η αιολική ενέργεια είναι πιθανό να ανακτήσει την θέση της ως η κορυφαία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών καθώς μπαίνει ο χειμώνας στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ασία.

Οι προβλέψεις για το μέλλον

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παγκόσμια παραγωγή αιολικής ενέργειας πιθανόν να φτάσει τουλάχιστον 30% υψηλότερα από την ηλιακή παραγωγή για ολόκληρο το 2024, επειδή η περίοδος αιχμής της αιολικής παραγωγής είναι συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η λειτουργία των αιολικών μπορεί να είναι υπερδιπλάσια των ηλιακών πάνελ.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η αιολική ενέργεια ήταν η κορυφαία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, παράγοντας 2.311 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 σε σύγκριση με 1.632 TWh από τα ηλιακά πάρκα.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε δύο φορές ταχύτερα από την αιολική, σε μεγάλο βαθμό λόγω του χαμηλότερου κόστους και των ταχύτερων χρόνων κατασκευής των ηλιακών πάρκων σε σύγκριση με τα αιολικά.

Η παγκόσμια ηλιακή δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 188% από το 2018 έως το 2023 σε σύγκριση με την αύξηση της αιολικής δυναμικότητας κατά 80% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το Big Solar ξεπερνά το Big Oil

Η ηλιακή ενέργεια είναι σε θέση πλέον να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία ακόμα και των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, με την ηλιακή ενέργεια να μπορεί δυνητικά να γίνει η κύρια πηγή της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», χάρη στην απλότητα, τη μακροζωία, το χαμηλό κόστος και τη συνολική αποτελεσματικότητά της.

Πράγματι, το Bloomberg αποκάλυψε ότι οι επτά μεγαλύτερες εταιρείες ηλιακής ενέργειας - όλες με έδρα την Κίνα - παρέχουν περισσότερη ενέργεια στον κόσμο από ό,τι οι επτά μεγαλύτεροι παραγωγοί υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ που είναι οι Tongwei, GCL Technology Holdings, Xinte Energy, Longi Green Energy Technology, Trina Solar, JA Solar Technology και Jinko Solar, οι οποίοι κατασκευάζουν αρκετά πάνελ για να παράγουν 5 exajoules ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.

Συγκριτικά, οι επτά πετρελαϊκοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, Chevron Corp., Shell Plc, TotalEnergies, BP Plc, ConocoPhillips και Eni S.p.A, εξάγουν από το έδαφος περίπου 40 exajoules ενέργειας πετρελαίου ετησίως, ή μόλις 18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η μεγάλη ηλιακή ενέργεια νικάει τη μεγάλη πετρελαϊκή, όταν λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες.

Πρώτον, μόνο το 1/4 περίπου των πόρων που βγαίνουν από τα κοιτάσματα μιας πετρελαϊκής εταιρείας μετατρέπονται σε χρήσιμη ενέργεια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία χάνεται ως θερμότητα.

Συγκριτικά, οι ηλεκτρικοί κινητήρες μετατρέπουν πάνω από το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας σε μηχανική ενέργεια σε σύγκριση με λιγότερο από το 40% για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σύμφωνα με την EPA, το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι δύο έως τρεις φορές πιο αποδοτικό από το μέσο συμβατικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Δεύτερον, η πλειονότητα των ηλιακών πάνελ φέρουν 25ετή εγγύηση, ενώ τα ορυκτά καύσιμα καταναλώνονται ως επί το πλείστον μέσα σε λίγους μήνες.

Αν εξετάσουμε τη μακροπρόθεσμη ροή ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία, οι ηλιακές εταιρείες βγαίνουν πολύ μπροστά, αν συνυπολογίσουμε τα αποθέματα πετρελαίου που κατέχουν αυτές οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Σε εταιρική βάση, το Bloomberg εκτιμά ότι η Tongwei - ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο - θα παρέχει σύντομα πάνω από 9 exajoules ενέργειας ετησίως όταν τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο πολυπυριτίου 400.000 τόνων στην Εσωτερική Μογγολία, ξεπερνώντας τα 8,3 exajoules της Exxon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης